Българският туризъм: глупост, лакомия и мутренска наглост

Стартът на летния сезон потвърждава прогнозите за отлив на чуждестранни туристи. Българите пък отново задръстиха изходите към Гърция. И не е загадка защо предпочитат да харчат парите си там, вместо на родното крайбрежие.

Коментар от Ясен Бояджиев:

„Всеки преце́ня къде да ходи и всеки има право на избор“, казва министърката на туризма. Нейният избор е ясен - щом наближи краят на седмицата, тя грейва от екрана някъде край морския бряг.

Приятното с полезното

Ако се съди по систематичните ѝ петъчно-съботни появи в новините, може да се предположи, че опитва да съчетава приятното с полезното - хем е на море, хем изглежда, че е на работа. Бори се с нередностите в туризма, като лично инспектира плажове, курорти, хотели. Неизменно съпровождана от телевизионни камери и голяма свита чиновници. От репортажите е видно, че много ѝ отива да е инспектор. Във всеки случай повече, отколкото да е министър.

Така в последните седмици "залови" неправоспособни екскурзоводи, туристически агенти без (или с непоставена на видно място) застраховка, къща за гости с изтекло удостоверение за категоризация. "Провери" алкохола по барове, храната в ресторанти и водата в басейни. "Установи" липса на указателни табели, повече преместваеми обекти, високи цени на чадъри и шезлонги. "Разкри" изпочупени плочки, мухъл и инсекти (мухи). Както и санитарни възли без алармена инсталация и апартаменти, "от които не може да се набере рецепцията с регламентирания номер 9"...

Карикатурна имитация на дейност

„За нас е много важно качеството на услугите. То трябва да отговаря на нормативните изисквания и затова министерството реагира на всеки сигнал и ще бъде безкомпромисно спрямо нарушителите", казва министърката, но едва ли някой приема приказките ѝ на сериозно. Най-малкото защото това, което прави, не е нейна работа.Все едно министърът на земеделието лично да следи колко дълбока е дълбоката оран, министърът на здравеопазването да инспектира по телевизията хирургически операции или министърът на вътрешните работи да спира на пътя за непоставени колани.

Не знам кого се опитва да излъже министърката с карикатурната си имитация на дейност. Може би трупа точки пред началника си в правителството, който вече десет години е главният идеолог и практик на подобни пиар акции на терен. Сигурно е обаче, че дори и денонощно да проверява дали качеството на услугите „отговаря на нормативните изисквания“, няма да привлече никого към българското крайбрежие. Точно обратното.

"Невярно твърдение"

„По отношение на презастрояването бих казала, че това наистина е невярно твърдение“, казва министърката. И моментално отблъсква всеки, който помни Черноморието преди да бъде превърнато в негостоприемна бетонна джунгла. Благодарение на държавата, която направи от глупостта, лакомията и мутренската наглост своя туристическа стратегия. И по всичко изглежда, че е решена да следва тази стратегия докрай. С последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие тя погна свободно плажуващите, кърпите, палатките и чадърите им и застана на страната на онези, които са се притаили и чакат, за да залеят с бетон и последните незастроени кътчета по морето. Самата министърка на туризма не само има възможност, но е и задължена от същия този закон да спаси пясъчните дюни, придобити някога по „втория начин“. Но години наред отказва да го направи. Вместо това обикаля студията и говори небивалици.

„Откакто е създадено министерство на туризма, е направено изключително много за привличане на все повече туристи към България и най-вече, които да оставят повече средства в икономиката“, казва тя с присъщата си скромност. Вероятно има предвид примерно германски пенсионери, които са си направили сметка, че ще им е по-евтино да прекарат две седмици на море в България, отколкото да си стоят в къщи. Или британски безработни с увлечение по алкохола (и други упойващи вещества), които са открили, че за дребна сума попадат в райско кътче, където бутилка водка излиза по-евтино от „едно малко“ в родината им.

Много жалко

„България е позната като дестинация, която предлага изключително добро качество на добра цена“, обявява министърката. Не знам на кого е „позната“, но е факт, че всяка година все повече българи отпадат от тази категория. А в последните няколко дни хиляди български туристи избраха друга дестинация и задръстиха с колите си изходите към Гърция. Тук министърката е права: „Всеки преце́ня къде да ходи и всеки има право на избор“.

Казвам всичко това със съжаление. Защото знам, че има много хора по българското Черноморие, които се опитват да правят туристически бизнес, работят съвестно и дават всичко от себе си, за да успеят. Въпреки държавата и нейната министърка на туризма.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ту
    турист
    10 0
    20:21, 3 юли 2019
    Няма такава цигания, както на българското черноморие.
Последни новини