В Москва задържаха сериен отровител с газирани напитки

Мурат Сабанов е заподозрян в отравяне с безалкохолно на повече от 20 души в центъра на Москва. Според показанията му, много от жертвите му вече били много пияни, така че ги ограбил и без да ги пои допълнително, пишат руски медии.

Той смесвал феназепам със сода и коктейли и предлагал на младите хора, а когато те изключвали, вземал чантите, парите и телефоните им. Това признава самият задържан, а при обиска в жилището му са намерени пличета с бял прах.

Според показанията на Сабанов, той е ограбил по този начин 17 души. Много от тях по време на срещата с него вече били много пияни или са били под влиянието на наркотици, така че "сода" не е необходима.

Сред отровените, доскоро в кома, е журналистката от The Village Людмила Чижова. Сабанов твърди, че не ѝ е давал от отровната сода, тъй като тя и спътникът ѝ "вече били под въздействието на нещо", а когато изпили още алкохол, незабавно изключили.

Според Telegram-канала Baza, отровителят е бил задържан още на 7 юни, когато минувачи видели мъж, лежащ в безсъзнание, на когото Сабанов пребърквал джобовете.

Полицията обаче го освободила с мярка за неотклонение подписка, без да установи, че е участвал в поредица сходни престъпления. Жертвите не си спомняли нищо или подали жалби до различни полицейски управления.

След публикациите за серийния отровител, началниците на всички нива в полицията, включително началника на дирекция „Вътрешни работи“ в Централния район на Москва, пишат обяснения на причините за преждевременното идентифициране на опасен престъпник.

Адвокатът на журналистката Алексей Прянишников заяви пред РИА Новости, че Людмила Чижова е в болницата и се възстановява след няколко дни на кома. Той посочи, че полицията работи в нехаен режим - не са поискали данни от камерите за наблюдение, не са взели резултатите от кръвните изследвания от жертвата, за да определят отровната субстанция. Адвокатът се е свързал и с още две отровени.

Феназепам е лекарство от групата на бензодиазепините, която има успокоително, антиконвулсивно, сънотворно, мускулно релаксиращо и седативно действие. Бял или бял с кремав отенък кристален прах, практически неразтворим във вода, слабо разтворим в алкохол.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини