Окончателно: Партиите доброволно да върнат 14,6 млн. лв. до края на 2020

До края на 2020 г. партиите и коалициите трябва да върнат доброволно надвзетите суми от държавната си субсидия. Това реши окончателно парламентът, след като вчера в правната комисия бяха внесени последните промени в законопроект на правителството за промени в закона за партиите. Ако парите не бъдат върнати до 2021 г., за тях почва да тече лихва и стават задължение към държавата.

"За тези, които получават субсидия, а не върнат доброволно, от втория им транш за 2019 г. ще получат 70%. Вторият транш ще бъде преизчислен по разпоредбите на този законопроект. От всички следващи траншове по 50%", обясни вчера заместник-министърът на финансите Росица Велкова. Общата сума, която партиите трябва да върнат в държавния бюджет, е 14,6 млн. лв.

Държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на този закон, ще се преизчислява. Така и партии, и коалиции, които бяха в предишния парламент или имаха над 1% на изборите, трябва да върнат част от парите, които са получавали до парламентарните избори на 26 март 2017 г. Сред тях са "Реформаторски блок", АБВ, "България без цензура", "Движение 21" и "Глас народен".

До преизчисляване на субсидиите се стигна, след като "Шоуто на Слави" представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас. Оказа се, че сумите за субсидията се формират на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а не само на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови несъвършенства, а БСП заяви, че ще иска оставката му.

Субсидиите ще се фиксират в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас. Така общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лв., като икономията би възлязла на 14,5 млн. лв. за периода от 26 май 2016 г. до изплатената към 30 април 2019 г.

След влизане в сила на закона в 7-дневен срок Министерството на финансите ще бъде задължено да публикува информация за средствата, които подлежат на връщане от политическите сили.

Междувременно парламентът реши на първо четене партийната субсидия да стане 1 лв., като прие на първо четене проекта за промяна на държавния бюджет на премиера Бойко Борисов. Сега субсидията е 11 лв. за всеки получен на парламентарни избори глас. Ако бъде приета промяната в държавния бюджет за 2019 г., субсидията ще се преизчисли на 1 юли 2019 г.

За 1 лв. субсидия гласуваха 117 депутати от 207, като гласовете "за" дойдоха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". От изказванията на народни представители от "Атака" и ВМРО се разбра, че въпреки че подкрепиха проекта на първо четене, те са против него и ще предложат промени преди второто окончателно гласуване в пленарната зала. В ГЕРБ използваха изказванията в залата, за да обявят, че са направили предложението, за да предизвикат дебат по темата, тъй като досега те са носили негативите.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини