"Прозрачност без граници": Хаос и корупция, ако субсидията стане 1 лев. Преглед на печата

Проверка.

"Сега":

От 4 проверени къщи за гости не излезе нито едно нарушение

Почти една трета от списъка на земеделското министерство с 14 обекта, финансирани по селската програма, е вече проверена, но досега проверяващите не са се натъкнали на нито едно нарушение. Напротив - къщите за гости се посещават от туристи, а не от роднини, документацията им е изрядна и даже плащат местни данъци и такси.

Днес експерти на министерството на земеделието и на държавен фонд "Земеделие" провериха общо три обекта, става ясно от подробните съобщения на сайта на ведомството. След като посетиха образцов хотел в Гургулят, от екипа са били в Берковица и в село Ягодово. И на двете места са проверявани обекти, които тепърва ще изпълняват проектите си с европейско финансиране. По първия проект - "Развитие на туристическия потенциал на хотел в гр. Берковица", се кандидатства за оборудване и ремонт по настоящия финансов период на програмата за развитие на селските райони, като исканата субсидия е 179 157 лв.

Хотелът е построен през 2009 г. и до момента съществува като хотел за туристическо настаняване. Установено е, че през всяка от годините на съществуване има реализирани нощувки от български и чуждестранни граждани, водени в отделни регистри. Документите са изрядни и хотелът се използва за настаняване на туристи.

Избори.

"Дума":

"Прозрачност без граници": Хаос и корупция, ако субсидията стане 1 лев

За тревожни последици за демокрацията и плурализма в България предупреждават от Асоциация "Прозрачност без граници", коментирайки предложението на ГЕРБ за 1 лев партийна субсидия на глас. Експертите твърдят, че подходът на управляващите по темата е противоречив и хаотичен.

Асоциацията публикува своя позиция, в която се изразява неодобрение от факта, че правителството разглежда два паралелни законопроекта в един и същи ден, без да е постигнало кохезия за размера и начина на определяне на партийните субсидии. Единият законопроект уточнява върху кои точно гласове се начислява субсидията, а другият - фиксира размера на субсидията. Последните помени, според Асоциацията, ще възпрепятстват партиите да поддържат минимално ниво на дейност на партийните структури.

Според организацията е нарушена законодателната процедура, тъй като мотивите и в двата законопроекта са бланкетни, липсва оценката на въздействието във втория законопроект и не е консултирано общественото мнение.

Терорист.

"24 часа":

Ученикът от Пловдив се представял за учител по химия, за да научи откъде да купи взривни вещества

Пловдивският ученик, обвинен в тероризъм, се е представял за учител по химия, за да бъде присъединен като член на онлайн съсловни групи. Целта му била да научи от "колегите" си откъде може да купи взривни вещества, обясниха запознати с разследването.

Това е доказателство, че тийнейджърът е интелигентен човек, готов с лъжа да постигне намеренията си.

Огромното количество взривни вещества, открити на тавана в дома му, е могло да срути цял жилищен блок, ако са се били възпламенили. Прогнозата е на специалисти по бомби.

На 5 юни т.г. след претърсване в 2 тавански стаи, ползвани от семейството на 16-годишното момче, разследващите открили уникални сглобки на взривни вещества. Част от намереното е заснето и достъпно на сайта на МВР. В стаите имало и самоделни взривни устройства и т.нар. тръбна бомба.

Бедствие.

"24 часа":

Спряха водата в Стрелча за 10 дни, порои затлачиха водопроводите

Незапомнени порои затлачиха улици и водопреносната мрежа в Стрелча. В понеделник сутринта бе обявено бедствено положение заради замърсяване с тиня на водоземните съоръжения и водните резервоари на града.

Преди дни в общината се изсипаха обилни порои, съобщи кметът на средногорската община Стойно Чачов.

Решението за обявяването на бедствено положение бе взето от общинския щаб за защита при бедствия. Обстоятелствата, които го налагат, са свързани със сериозното компрометиране на ВиК съоръженията и необходимостта от предприемане на спешни и неотложни аварийни и възстановителни дейности, за да бъде съхранено здравето на хората.

В резултат на поройните дъждове водоземните съоръжения са били няколкократно заливани и затлачени с тиня, пясък, чакъл и счупени дървета.

"Ситуацията в града е много сериозна и тежка, защото са компрометирани участъци от довеждащия водопровод, разрушени са подпорни стени и са оголени тръби", обясни за "24 часа" кметът Стойно Чачов. Той уточни, че водопроводът, който захранва града, е с дължина 7 км и е строен през 1947 година.

"72 години по този водопровод, който е една тръба с диаметър 200 мм, не е правено нищо, а той захранва целия град, който е и курортен център. Нямаме откъде другаде да вземем вода, нямаме алтернатива", допълни Чачов.

Дефекти.

"Дума":

Жегата нагъна плочките по "Графа"

Плочките край трамвайните релси по ул. "Граф Игнатиев" се надигнаха и образувала процепи заради топлото време. Новото трамвайно трасе реално даде дефект само няколко месеца, след като бе обновено и пуснато в експлоатация.

През уикенда голяма плоча между релсите в района на пл. "Славейков" се надигна, а настилката изскочи. В понеделник плочата вече не стърчеше, но настилката беше изпочупена от отстраняването на проблема.

Снимка на нагънатите плочки бързо обиколи социалните мрежи. Хората си спомниха, че миналото лято по подобен начин изскочиха току-що наредените плочки пред НДК.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че причината за дефекта са високите температури и това, че фирмата-изпълнител е монтирала напречните отводнители директно до релсите. Хора, занимаващи се със строителство от години, коментираха, че подобен абсурд не са виждали преди.

Фандъкова обеща да глоби "Джи Пи Груп" - фирмата, която прави злополучния ремонт на трамвайното трасе. Този път кметът не скри възмущението си. Тя разкритикува не само изпълнителите, но и работата на проектантите, на надзора и всички специалисти, работели по обекта. Мен не ме интересуват вече оправданията и обясненията, коментира кметът и определи ситуацията като "възмутителна".

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини