Германски полицаи хванаха български бус с 66 дефекта

Преди дни полицаите в германския Люденшайд са установили над 60 дефекта в български микробус с ремарке, след като са го спрели за рутинна проверка, съобщи Дойче веле. На пръв поглед автомобилът е направил добро впечатление. Но запуснатият вид на купето ги накарал да се вгледат по-внимателно. Привлечен бил и експерт, заедно с когото била направена детайлна проверка на техническото състояние на мерцедеса с българска регистрация.

В крайна сметка списъкът на дефектите се оказал рекордно дълъг – общо 66, от които 44 на микробуса и 22 на ремаркето.

Според прессъобщението на полицията, спирачките на микробуса работели само отчасти, големи ръждиви дупки по шасито били криво-ляво запълнени и замазани с боя, а ремаркето изобщо нямало амортисьори. „Ръждясалата щайга“, както я нарича списание „Фокус“, незабавно била спряна от движение, а срещу шофьора е издадено наказателно постановление.

Най-куриозното е, че както микробусът, така и ремаркето само преди четири седмици успешно били преминали годишен технически преглед в България. Огромният брой дефекти обаче явно не е смутил там никого, констатира вестник „Вестфаленпост“. Редица издания не крият удивлението си от този факт и пишат: „66 дефекта! Опасното возило е имало валиден печат за годишен технически преглед от България“.

Специализираното списание за автомобилисти „Аутобилд“ говори за „българска бричка“. А в един блог на германци, преселили се в България, една жена споделя впечатленията си от това как се преминава годишен технически преглед в България. Тя твърди, че най-голямо внимание българските проверяващи отделят на двигателя и най-вече на това дали номерът на шасито отговаря на този, който е вписан в документите на колата. Германката дори посочва, че могат да се ползват услугите на пенсиониран български полицай, който срещу съответно заплащане помага, ако има някакви „проблеми“.

В Германия техническите прегледи на колите са сериозно изпитание за всички шофьори и собственици. Още преди датата на прегледа повечето автомобили преминават на предварителен преглед в сервиза, където се отстраняват евентуалните дефекти. В противен случай собственикът рискува изобщо да не получи печат за годност от оторизираните центрове за годишен технически преглед. Ако там се установят по-сериозни неизправности, автомобилът незабавно се спира от движение, докато те не бъдат отстранени. А след това се минава на повторен преглед. По данни на TÜV Rheinland (един от тези центрове в Германия), през миналата година над една пета от автомобилите (21,2%) не са получили печат за годност от годишния преглед и е трябвало да се връщат на „поправителен“.

Германските медии често съобщават за технически неизправни български автомобили и товарни камиони, движещи се по магистралите на страната. През миналата година например от движение е бил спрян ТИР с българска регистрация, чиито спирачки били почти неработещи. На шофьора и на собственика са били наложени солени глоби, отбелязва „Вормзер Цайтунг“.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини