ДПС - Ардино даде ифтар по случай Свещената вечер „Кадир геджеси“

Общинският съвет на ДПС в Ардино организира ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Ритуалната вечеря сепроведе в двора на градската джамия и съвпадна със Свещената нощ „Кадир геджеси“, която е по-добра от хиляда месеца и най-добродетелна сред нощите. Сред присъстващите бяха  кметът на общината Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, председателят на местната женската структура на Движението Зюлфие Ибрямова. Тук бяха още зам.-кметът на общината Неджми Мюмюнходжов,  секретарят инж. Кемал Алиев,  кметът на Падина Кямил Кичуков.

От името на Общинския съвет на ДПС, кметът Ресми Мурад,поздрави присъстващите мюсюлмани и техните семейства с настъпващия празник Рамазан Байрам и им пожела здраве, добруване и благоденствие. „Рамазан е месецът на милосърдието, споделянето и опрощението. Тези изпитания правят човека по-търпелив и здравословен”, заяви  Мурад.

Шинаси Бай от турския град Елазъ, който е представител на дирекция „Диянет“ по време на свещения месец Рамазан в Ардино, направи благодарствена трапезна молитва. В словото си той наблегна на добрите дела, които се правят през тези дни.

От името на джамийското настоятелство,имаминът на градската джамия Орхан Якуб, изказа сърдечните си благодарности къмШинаси Бай за едномесечния му труд, молитви, вазове, поклонения, извършени по време на престоя му в града под Белите брези.

Празникът Рамазан Байрам се отбелязва от 624 година насам. И до днес се запазва традицията, през целия месец мюсюлманите да постят през деня – от зазоряване до залез слънце. Пo време на свещения месец Рамазан, месец, съдържащ в себе си всички добрини, щедростта на мюсюлманите се увеличава така, както е било и при Пратеника Мухаммед (С.А.С.).Това особено важи за богатите хора, които са схванали значението на даряването, раздаването в името на Аллах Теаля. Празникът започва на 4-ти юни (вторник).

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини