Борисов: Ветото на президента беше отхвърлено, така че почвате да строите по най-бързия начин

„Ветото на президента беше отхвърлено, така че почвате да строите по най-бързия начин. От кв. „Младост“ до АМ „Тракия“ – тази страховита тапа трябва да се отвързва незабавно“ – с тези думи се обърна премиерът Бойко Борисов към министрите в началото на редовното правителствено заседание.

Днес то се проведе по-късно, за да може той да се върне от срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, където беше снощи. Междувременно тази сутрин в парламента депетутатите единодушно не приеха ветото на Румен Радев върху Закона за държавната собственост.

Неговата основна цел е да се ускори процесът по изграждане на значими национални обекти, както и да се насърчават инвестициите в индустриалния сектор. Предвижда и собствениците на земеделски имоти над 50 дка да бъдат по-добре компенсирани при принудително отчуждаване. Държавният глава обаче смята, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти. Той възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин.

Депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС обаче не видяха такива опасности.

„Както сме говорили – околовръстното на Пловдив, Пазарджик, АМ „Хемус“, Монтана, Видин, Ботевград, Мездра, тези обекти трябва да тръгнат веднага. Те са жизненоважни за региона“, заръча още Борисов на министрите, след като в парламента окончателно беше дадена зелена светлина на закона.

Правителството раздаде почти 21 млн. лева на старта на заседанието си днес. 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че 15 млн. лв. се отпускат на Столична община за купуване и ремонт на влакове за метрото. Половин милион отиват във Варна за довършване на новата катедрала "Св. Прокопий Варненски". С 4 млн. ще се ремонтират пътища в габровски села, а с 1,4 млн. община Петрич ще прави път между Рупите и Хераклея сантика.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

Последни новини