Лиляна Павлова е седмият депутат на ГЕРБ в Европарламента

Лиляна Павлова е седмият депутат, който ГЕРБ изпраща в Европарламента - това е последната информация от ЦИК, която все още не е официална. Този седми мандат вчера цял ден се разхождаше между ГЕРБ и ВМРО и в един момент се спря до актьора Андрей Слабаков. Тази сутрин обаче мандатът вкарва седмата в листата на управляващите - бившата евроминистърка Лиляна Павлова.

Все още не са готови на 100% резултатите от евроизборите, които се проведоха в неделя у нас. Очакват се книжата от последните пет районни избирателни комиси, а утре ЦИК трябва да обяви окончателно разпределението на мандатите на 17-те места за български евродепутати.

При обработени 95 процента от изборните протоколи със сигурност в Европарламента влизат представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и "Демократична България".

ГЕРБ събира близо 31 на сто от гласовете в страната. БСП е втора политическа сила - с малко над 24 на сто подкрепа.

Третото място е за ДПС с над 16 процента гласове,

ВМРО има над 7 процента одобрение. "Демократична България" е последната политическа сила, която минава бариерата с над 6 на сто одобрение.

Около една трета от гласоподаватели са използвали преференциалния вот и се очаква да има пренареждане в листите на БСП и ВМРО. 

Листата на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, получава 30,9% от гласовете на българите. 

Елена Йончева получава 24,2%.

Разликата между двете партии е малко над 120 000 гласа.

ДПС заема третото място на изборите. За партията на Мустафа Карадайъ са гласували 16 % от избирателите.

Следват ВМРО и „Демократична България”.

С резултат от 7.8% ВМРО отново си осигурява представителство в Брюксел.

Свой евродепутат ще изпрати и „Демократична България”. За Брюксел заминава Радан Кънев.  

Последната официална информация, която Централната избирателна комисия дава е – малко над 26% избирателна активност.

При обработени 95% от протоколите резултатите са следните.

Три червени пробива. БСП взима гласовете в Добрич, Плевен и Ямбол и изпуска Видин на косъм.

ДПС държи 4 града - Кърджали, Разград, Търговище, Шумен и все още не е ясно кой ще вземе превес в Пазарджик и Силистра.

ЦИК все още не е оповестила резултатите от преференциалния вот и е възможно в подредбата да има размествания.

Но БСП изпраща 5-ма души в европарламента. На този етап това са: Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов, Сергей Станишев, като Станишев е събрал сериозен вот от преференцията и по неофициална информация може би ще се издигне до втората позиция.

Евродепутатите на ГЕРБ ще са с двама повече от БСП: Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов и Лиляна Павлова.   

ДПС ще е с трима евродепутати. Мустафа Карадайъ вече заяви, че се отказва. Каква ще е съдбата на останалите - от партията засега пазят пълно мълчание. Следващите избрани в листата са: Делян Пеевски и досегашните евродепутати Илхан Кючук и Искра Михайлова.

От ВМРО за Брюксел заминава само досегашният евродепутат Ангел Джамбазки. Андрей Слабаков не успя да  измести с преференция втори в листата Юлиан Ангелов.

Радан Кънев заминава за Брюксел, обявиха от „Демократична България”. И обявиха, че искат предсрочни избори. За „Демократична България” резултатът от евровота е успех.   

Голямата изненада от вота е осъдената на първа инстанция за корупция и бивш кмет на „Младост”Десислава Иванчева. Тя изпревари някои парламентарно представени партии с резултат от 1.6 процента.   Любопитен играч се оказа и „Инициативният комитет за Минчо Христов", който изпреварва „Патриоти за Валери Симеонов”, например. Минчо Христов беше независим депутат в 40-то народно събрание.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    No
    Nostradamus
    1 0
    12:05, 28 май 2019
    Бах ти свинята... Лили Минетката...
Последни новини