Свръхнова накарала хората да се изправят на два крака, твърди учен

Еволюционен скок разграничил видовете: докато някои маймуни продължили да се придвижват на 4 крака, нашите предци се изправили на два и тръгнали да покоряват света.

Ползите от изправената походка в aфриканската савана са добре известни, но какво точно накарало далечните ни родственици да се изправят не е толкова ясно. Сега се появява радикално предложение на американски учен, който вижда космическа намеса - прачовеците получили помощ от експлоадиращи звезди.

Според изследването, серия звезди в покрайнините на Млечния път експлоадирали насред космически хаос, започнал преди около 7 милиона години и продължил още няколко милиона години. Свръхновите изхвърляли космически лъчи във всички посоки. На Земята, радиацията от катаклизмичните експлозии достигнала епогея си преди около 2.6 милиона години.

Увеличаването на радиацията задействало серия от събития. Докато космическите лъчи бомбардирали планетата, те йонизирали атмосферата и я направили по-проводима. Това може би е увеличило честотата на светкавиците, предизвиквайки пожари в африканските гори, проправайки пътя за появата на пасища. С по-малко дървета, предшествениците ни били принудени да се адаптират - тези които се научили да ходят изправени, процъфтели.

Поне така е на теория. В историята на човешката еволюция ходенето на два крака датира от поне 6 милиона години до сахелантропите – древен вид с човешки и маймунски характеристики, чийто вкаменели останки бяха открити в Чад. Според една от теориите, климатичните промени трансформирали пейзажа, оставяйки савана на места, на които някога растели дървета.

Космическите лъчи от една звезда, експлоадирала на около 164 светлинни години от Земята вероятно са увеличили йонизацията на атмосферата 50 пъти, пресмятат учените. Космическите лъчи йонизират атмосферата, като разделят електрони от атомите и молекулите, в които се удрят. Космическите лъчи обикновено йонизират горните слоеве на атмосферата, но по-мощните от близка свръхрнова могат да проникнат по-надълбоко в атмосферата. Това най-вероятно е увеличило честотата на светкавиците.

Ако учените са прави, бъдещи свръхнови имат потенциала да предизвикат нови горски пожари на Земята. Но в момента планетата изглежда в безопасност. Най-близката звезда на път да експлоадира през следващите милиард години е Бетелгейзе – една от най-ярките в съзвездието Орион. Тя се намира на 624 светлинни години.

Източник: theguardian.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини