Свръхнова накарала хората да се изправят на два крака, твърди учен

Еволюционен скок разграничил видовете: докато някои маймуни продължили да се придвижват на 4 крака, нашите предци се изправили на два и тръгнали да покоряват света.

Ползите от изправената походка в aфриканската савана са добре известни, но какво точно накарало далечните ни родственици да се изправят не е толкова ясно. Сега се появява радикално предложение на американски учен, който вижда космическа намеса - прачовеците получили помощ от експлоадиращи звезди.

Според изследването, серия звезди в покрайнините на Млечния път експлоадирали насред космически хаос, започнал преди около 7 милиона години и продължил още няколко милиона години. Свръхновите изхвърляли космически лъчи във всички посоки. На Земята, радиацията от катаклизмичните експлозии достигнала епогея си преди около 2.6 милиона години.

Увеличаването на радиацията задействало серия от събития. Докато космическите лъчи бомбардирали планетата, те йонизирали атмосферата и я направили по-проводима. Това може би е увеличило честотата на светкавиците, предизвиквайки пожари в африканските гори, проправайки пътя за появата на пасища. С по-малко дървета, предшествениците ни били принудени да се адаптират - тези които се научили да ходят изправени, процъфтели.

Поне така е на теория. В историята на човешката еволюция ходенето на два крака датира от поне 6 милиона години до сахелантропите – древен вид с човешки и маймунски характеристики, чийто вкаменели останки бяха открити в Чад. Според една от теориите, климатичните промени трансформирали пейзажа, оставяйки савана на места, на които някога растели дървета.

Космическите лъчи от една звезда, експлоадирала на около 164 светлинни години от Земята вероятно са увеличили йонизацията на атмосферата 50 пъти, пресмятат учените. Космическите лъчи йонизират атмосферата, като разделят електрони от атомите и молекулите, в които се удрят. Космическите лъчи обикновено йонизират горните слоеве на атмосферата, но по-мощните от близка свръхрнова могат да проникнат по-надълбоко в атмосферата. Това най-вероятно е увеличило честотата на светкавиците.

Ако учените са прави, бъдещи свръхнови имат потенциала да предизвикат нови горски пожари на Земята. Но в момента планетата изглежда в безопасност. Най-близката звезда на път да експлоадира през следващите милиард години е Бетелгейзе – една от най-ярките в съзвездието Орион. Тя се намира на 624 светлинни години.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини