Свръхнова накарала хората да се изправят на два крака, твърди учен

Еволюционен скок разграничил видовете: докато някои маймуни продължили да се придвижват на 4 крака, нашите предци се изправили на два и тръгнали да покоряват света.

Ползите от изправената походка в aфриканската савана са добре известни, но какво точно накарало далечните ни родственици да се изправят не е толкова ясно. Сега се появява радикално предложение на американски учен, който вижда космическа намеса - прачовеците получили помощ от експлоадиращи звезди.

Според изследването, серия звезди в покрайнините на Млечния път експлоадирали насред космически хаос, започнал преди около 7 милиона години и продължил още няколко милиона години. Свръхновите изхвърляли космически лъчи във всички посоки. На Земята, радиацията от катаклизмичните експлозии достигнала епогея си преди около 2.6 милиона години.

Увеличаването на радиацията задействало серия от събития. Докато космическите лъчи бомбардирали планетата, те йонизирали атмосферата и я направили по-проводима. Това може би е увеличило честотата на светкавиците, предизвиквайки пожари в африканските гори, проправайки пътя за появата на пасища. С по-малко дървета, предшествениците ни били принудени да се адаптират - тези които се научили да ходят изправени, процъфтели.

Поне така е на теория. В историята на човешката еволюция ходенето на два крака датира от поне 6 милиона години до сахелантропите – древен вид с човешки и маймунски характеристики, чийто вкаменели останки бяха открити в Чад. Според една от теориите, климатичните промени трансформирали пейзажа, оставяйки савана на места, на които някога растели дървета.

Космическите лъчи от една звезда, експлоадирала на около 164 светлинни години от Земята вероятно са увеличили йонизацията на атмосферата 50 пъти, пресмятат учените. Космическите лъчи йонизират атмосферата, като разделят електрони от атомите и молекулите, в които се удрят. Космическите лъчи обикновено йонизират горните слоеве на атмосферата, но по-мощните от близка свръхрнова могат да проникнат по-надълбоко в атмосферата. Това най-вероятно е увеличило честотата на светкавиците.

Ако учените са прави, бъдещи свръхнови имат потенциала да предизвикат нови горски пожари на Земята. Но в момента планетата изглежда в безопасност. Най-близката звезда на път да експлоадира през следващите милиард години е Бетелгейзе – една от най-ярките в съзвездието Орион. Тя се намира на 624 светлинни години.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
31 май 2020
Последни новини