По-нисък ДДС за редица стоки в Гърция от понеделник

По-ниските ставки на данъка върху добавената стойност на редица стоки в Гърция ще започнат да се прилагат от понеделник, съобщава "Банкеръ", позовавайки се на Еkathimerini.

Въпреки че промените в курсовете обикновено се прилагат с началото на месеца, правителството е избрало да въведе по-ниските стойности за редица стоки по-малко от седмица преди европейските, регионалните и местните избори. Сред продуктите, преместени от 24-процентната скоба до 13-процентната, са зехтинът, месото и рибата, какаото, оцетът и обикновено стандартизираните не-пресни храни.

Услугите, които намаляват от по-високата към средната ставка на ДДС, включват хранителни услуги, като ресторанти, кафенета, сладкарници и др., с изключение на нощните клубове. Изключени са и всички видове напитки, от кафе и освежителни напитки до алкохолни напитки, които ще останат в 24-процентната категория. Други услуги за намаляване на ставката на ДДС са електричеството и природният газ, както и институциите за хора с увреждания, психични заболявания и наркомании.

Правителството обаче обмисля технически изменения на законопроекта, внесен в началото на тази седмица.

Министерството на финансите издаде наредба, че най-късно в понеделник всички търговци са задължени да продават стоката с по-ниско ДДС, а ресторантите и всички заведения за обществено хранене също са задължени да коригират цените.

Източник: banker.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Jo
    John
    2 -7
    11:02, 19 май 2019
    Селяните от кърджали с трошките няма да идат там в... Виж коментара

Случаен виц

Последни новини