Радева сътвори скандал с „Луфтханза“. Преглед на печата

Започнатите от президента Радев консултации за избор на нов главен прокурор са сред водещите теми на вестниците във вторник.

"Започването на консултации, за мен е доста прибързан процес. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите след среща с президента Румен Радев във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор на Република България. Той призна, че е бил достатъчно откровен на срещата с Румен Радев и му го е заявил, че са прибързани, защото процесът за избора на неговия наследник на поста може да стартира най-рано на 10 юли. Двамата разговаряха повече от протоколните 45 минути и останаха насаме за около час и десетина минути. Цацаров намекна още, че лидерът на БСП Корнелия Нинова преследва политическа цел в сегашната предизборна ситуация с повдигането на темата за орязване на правомощията на главния прокурор още сега, преди избора на нов. За това се обяви лидерката на БСП вчера в Асеновград. Цацаров изрази удовлетворение, че президентът се е разграничил от мнението на Нинова за орязването на правомощията му сега и веднага, въпреки че и двамата били по едно и също време на празника на града. Главният прокурор не пожела да коментира изказванията на шефа на ВКС Лозан Панов срещу прокуратурата и въобще срещу България по време на срещите с авторите на докладите от мониторинга на ЕК. Попитан дали го е хванало срам, след като ги е прочел, публикувани на страницата на ВСС, Цацаров заяви: Не ме хвана срам от това, което аз съм казал, не ме карайте да коментирам другите, но бъдете сигурно, че тях не ги е срам..." - в. "Стандарт".

"...Досега неофициално за кандидати за главен прокурор се коментираха шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и зам. главният прокурор Иван Гешев. Името на първия бе замесено в имотните скандали, а вторият не е заявил намерение да се кандидатира за поста. Той дори посочи, че дори и да бъде номиниран, няма да се съгласи заради лични причини. Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне между шест и четири месеца преди изтичането на мандата на Цацаров, т.е. още през лятото. Министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) имат правомощия да предлагат кандидати за поста. Досега нито един правосъден министър не е правил предложение при избора на главен прокурор. Номинираните кандидати трябва да изработят и представят концепция за работата си, а пленумът на ВСС ги изслушва. Изборът се прави с т.нар. квалифицирано мнозинство - за да бъде избран един кандидат, трябва да получи подкрепата на не по-малко от 2/3 от членовете на ВСС. На практика поне 17 от общо 25 членове на съвета трябва да подкрепят бъдещия главен прокурор. Процедурата продължава с предложение, което ВСС изпраща до президента, а той от своя страна може да подпише или да откаже да подпише указ за назначаването му. Ако държавният глава се възползва от правомощията си, то може да е еднократно и да откаже да подпише указ. В такъв случай процедурата се връща отново във ВСС. Румен Радев се възползва от правомощията си по същия начин и веднъж отказа да подпише указ и да назначи Георги Чолаков за председател на ВАС, но след като Чолаков бе преизбран във ВСС, президентът подписа. При постъпването си в длъжност правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че сред първите му приоритети ще бъде изработването на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на т.нар. тримата големи - главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. През 2016 г. бяха приети промени в Закона за съдебната власт и с тях се въведоха подробни изисквания към кандидатите за заемане на поста и по-специално изискването за висока професионална компетентност (знания и практически опит в съответната област на правото). Освен това сред изискванията към кандидатите бяха включени и "способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт", "висока професионална компетентност: да притежава задълбочени знания в областта на правото, богат практически опит в съответната област на правото, ръководни и административни умения, изявени аналитични способности..." - в. "Дневник".

Скандалът около изказването на Десислава Радева за компанията "Луфтханза" също е сред тематичните акценти.

"Съпругата на Румен Радев публикува гневен пост във Фейсбук, с който изразява недоволството си от обслужването на германската компания и се заканва повече да не ползва услугите й. Радева не успяла да присъства на събора "На Мегдана на Другата България", заради отменен полет за Валенсия. Президентшата се оплака от непрофесионалното поведение на служителите на летището във Франкфурт. Както винаги съпругата на Радев е допълнила коментара си с тематична песен. Този път тя е избрала нашумялата около изборите в Герамния - "Deutschland" на "Рамщайн". Ето какво написа Радева: "Lufthansa never again! Дълго и объркано е. Събор "На Мегдана на Другата България", съжалявам, че не можах да съпреживея с вас емоцията. Но духом бях с вас!!! Надявам се да се срещнем догодина във Верона! Ще се постарая да избера сигурна самолетна компания, за да бъда с вас всичките - 60 български фолклорни състава от 13 европейски държави! Още по-тъжно беше, че отменяйки полета ни за Валенсия 2,5 часа преди него, никой от славеното летище Frankfurt Airport не каза едно човешко "Съжаляваме за неудобството". Да не говорим за тяхна служителка, която подигравателно попита "Можете ли да четете?" Иначе положението е Дойчланд, Дойчланд, убер алес." - в. "Стандарт".

"Десислава, съпругата на президента Румен Радев, се ядосва във Фейсбук на германския авиопревозвач Луфтханза заради отменен полет от Франкфурт за Валенсия, където трябвало да участва в събора на български фолклорни групи "На мегдана на другата България". Раздразнението ѝ е разбираемо. Но заканата ѝ никога повече да не използва услугите на компанията, както и цитатът (впрочем, с малка грешка) "Дойчланд, Дойчланд, убер алес" са леко странни за една съпруга на държавен глава, пише в коментар на Дойче веле и посочва още: "Откраднахте много офицери от моите ВВС". Нека да припомним, че Луфтханза е сериозен инвеститор в България. По време на посещението на германския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер в България президентът Румен Радев също имаше кратък диалог с представител на концерна. На икономическата Кръгла маса в София Йоханес Бусман, шеф на "Луфтханза Техник АД", говори с много комплименти за работата на фирмата в България. "Ние продължаваме да растем. Радваме се, че в България намерихме родина." Наред с добрия опит на фирмата си в България, той спомена и нуждата от висококвалифицирани специалисти по въздушна сигурност. Тук българският президент Румен Радев се пошегува, и то на немски език: "Откраднахте много офицери от моите ВВС". Лоши последици няма да има, но редно ли е? Шегата на господин Радев няма да се отрази отрицателно на отношенията с германския инвеститор. Същото важи и за гневния пост на г-жа Радева, още повече, че като пътник тя има право да се ядосва. Но бива ли като съпруга на държавния глава да критикува поименно определена фирма, че и да прехвърля вината на тази фирма върху цяла Германия?" - в. "Сега".

Евроизборите са най-широко отразяваната тема от новинарските издания.

"Редица нетрадиционни места в Германия ще отворят врати, за да предложат на гражданите възможност да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент, предаде ДПА. Усилията са част от кампанията "Кажи Да на Европа", инициатива, имаща за цел да мобилизира избирателите за европейските избори, на които обикновено избирателната активност е далеч по-ниска от тази на националните избори в ЕС. Тези специални места ще отворят врати преди официалната дата на изборите в Германия, която е 26 май. Ако се регистрират за инициативата, гражданите ще могат да използват места за гласуване като Центъра за авиационно обучение на "Луфтханза" на 15 май, съблекалните на футболния клуб Борусия Дортмунд на 19 май и концертната зала на Филхармонията на Елба в Хамбург на 20 май. Може би най-знаковото място е в Берлин, където днес гражданите можеха да пуснат хартиени бюлетини в художествената галерия на Кристиан Борос, която се намира в направен от масивен бетонен бункер от Втората световна война..." - в. "Дневник".

"Жалба в ЦИК срещу президента Румен Радев внесе ГЕРБ. Управляващата партия обвинява държавния глава, че участва в предизборната кампания на БСП. Така ГЕРБ отговори на БСП, която също обвини премиера Бойко Борисов, че участва в предизборната кампания и използва държавен ресурс за това и преди два дни внесе повторна жалба в ЦИК и СЕМ. Документите срещу Радев депозираха депутатът от ГЕРБ Тома Биков и координаторът на ГЕРБ - София Цветомир Паунов. "Президентът Радев да запази радиомълчание по отношение на сделките с евентуални инвеститори, тъй като той не може да води инвеститори в страната, но може да ги пъди", заяви Това Биков, след като депозира жалбата. Все едно ръководителят на футболния съюз преди три дни да говори колко зле играе "Левски", каза Тома Биков, коментирайки критиките на Радев към управлението. Недопустимо е човекът, който олицетворява единството на нацията да прави политическа пропаганда, заяви и Паунов. И попита къде се намира предизборният щаб на БСП, да не би да е на "Дондуков" 2, защото синхронът Радев - Нинова е голям. Координаторът на ГЕРБ - София обърна внимание, че кандидатът за евродепутат от БСП Иво Христов, бивш шеф на кабинета на държавния глава, продължава да бъде в Стратегическия съвет на Румен Радев. Според Паунов "внушенията на Радев" са в синхрон с Корнелия Нинова." - в. "Стандарт".

"БСП ще организира паралелно преброяване на изборите за Европейски парламент, съобщиха от пресцентъра на "Позитано" 20. Ръководството на БСП събра около двеста областни председатели, кметове, председатели на общински съвети и депутати на среща. На нея беше обсъден ходът на кампанията за европейските избори и организацията на изборния ден, се посочва в съобщението. От цялата страна постъпва информация, че ГЕРБ използват администрацията в кампанията и упражняват натиск върху хората, съобщиха от пресцентъра. Кметовете, избрани от БСП, се оплакаха от целенасочени, засилени проверки..." - в. "Дневник".

"Всеки, който твърди, че икономиката не работи, лъже. Днес брутният вътрешен продукт на България е най-висок в историята и три пъти по-висок отколкото през 1989 г..." Това заяви кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Ева Майдел по време на срещите си във водещите машиностроителни предприятия в Хасково..." - в. "Труд".

"Почти в края на мандата на ЕП гласувахме за създаването на Европейски орган по труда, който да следи за социалния дъмпинг във всички страни-членки. Използвам да подчертая значителния принос на Георги Пирински по темата. Веднага след това призовах правителството на България да кандидатства за седалището на този орган, защото ние сме една от малкото страни, в които няма разположени европейски институции. Получих информация, че сме подали документи наред с Кипър, Латвия и Словакия. Само че те имат преимуществото да са членове на Шенгенското пространство или да използват еврото. Това още веднъж подчертава необходимостта да имаме ясни национални приоритети, които да отстояваме в новия ЕП и ЕК - незабавното присъединяване на страната ни към Шенген е един от тях. След като подадохме документи, сега е време за политически и експертни усилия на всички нива, за да покаже държавата ни, че е готова да защити кандидатурата си за седалище на Европейския орган по труда." Това заяви в Шумен президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от листата на "БСП за България" Сергей Станишев..." - в. "24 часа".

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Хр
  храбрият войник ШВЕЙК
  2 -1
  12:15, 14 май 2019
  Съпругата на Президента казала това -онова Ами съпругата на Бойко нещо да е казала Че той има ли съпруга

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
17 окт 2019
Последни новини