Кой е StalinGulag. Най-популярният критик на Кремъл в Русия разкри самоличността си

Тайният автор на изключително популярния руски информационен канал, осмиващ Кремъл, разкри самоличността си след години спекулации.

Александър Горбунов пише под псевдонима СталинГулаг (StalinGulag) и има повече от 300 000 последователи в приложението за съобщения Telegram. В Туитър повече от 1 милион души следят хапливите му постове за сегашната ситуация в Русия.

Горбунов е решил да говори публично, за да предпази от репресии семейството си, казва той пред Би Би Си Русия. Поводът станало посещение на полицията в дома на възрастната му майка по-рано тази седмица.

Кой е StalinGulag?

През 2017 г. руският опозиционен лидер Алексей Навални, който критикува ожесточено президента Владимир Путин, нарече StalinGulag "най-важният политически журналист в Русия". Последните теми във фокуса на вниманието му са посещението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Русия; правителствените планове да въведе 5G технологията; президентските избори в Украйна, както и предложенията на властите в Русия да забранят вноса на испанска шунка и сирене Пармезан.

Александър Горбунов често подчертава абсурдите и несправедливостите в ежедневието на руснаците.

Миналия месец той писа за семейство в сибирския град Новосибирск, на чието ХИВ-позитивно осиновено дете е било забранено да ходи на училище, както и за пациент в Иркутск, който се е самоубил в болница след часове чакане за обикновен кръвен тест.

"Невъзможно е да мълчиш, когато се случват ненормални неща", казва той пред Би Би Си.

Мъжът зад StalinGulag има необичайно дълга история, преди той да стане най-големият критик на Кремъл в социалните медии. Роден е в Махачкала в Северен Кавказ през 1992 г. Диагностициран е със спинална мускулна атрофия - нелечимо състояние, което причинява загуба на мускулна тъкан и което прави инвалидната количка постоянният спътник в живота му.

Горбунов започва първия си бизнес едва на 13 години - продава диетични хранителни добавки онлайн.

От това скромно начало той израства до успешен финансов търговец, специализирал в деривати и криптовалути.

Сега живее в Москва със съпругата си, наслаждавайки се на това, което нарича "добър живот", в който регулярно излиза вечер на ресторант или театър. Но иска да подчертае, че човек с увреждане има нуждата да печели много, за да плати за цялата му необходима подкрепа, за да води нормален живот.

"Просто исках да пиша"

За някой, чиито силни съобщения в Туитър често съдържат ругатни или жаргон, Горбунов се откроява в истинския живот като говорещ ясно, образован и деликатен човек, отбелязва журналистът на Би Би Си. Пристига в офиса на британската медия облечен в черна блуза с поло яка и спортен костюм от туид. Говори тихо, с увереността на някой, който е свикнал да го слушат.

Очевидно е, че Горбунов е човек, който иска да извлече максимума от времето, което му остава.

Знае, че лекарствата няма да спрат прогресията на състоянието му и затова отказва да пие медикаменти, които биха удължили живота му.

"Една година повече живот или една година по-малко - за мен няма значение - казва Горбунов. - Не искам да прекарам края на живота си в здравно заведение."

Горбунов създава StalinGulag като анонимен акаунт в Туитър през 2013 година.

По това време все още живее в Махачкала, прекарвайки повечето време у дома, защото - казва той - в този град не е лесно да изведеш навън някой в инвалидна количка.

"Просто исках да пиша - казва той. - Моят компютър и интернет означаваха, че мога да следя какво се случва в останалата част от света... Винаги съм се интересувал от политика.

Някои от хапливите му коментари

Лимузината на Ким Чен-ун пристига във Владивосток. Докарана е от Пхенян на товарен самолет Ил-76. За да е възможно севернокорейският диктатор да пътува в лимузината си, беше съборена стена на гарата във Владивосток. Така изглежда всекидневието в една суперсила.

Министърът на здравеопазването Вероника Скворцова каза, че руснаците ще спрат да пият, когато си намерят интересна работа и хобита. С други думи: ние никога няма да спрем да пием.

Националната месарска асоциация предложи да се забрани на хората да внасят месо и млечни продукти за лична употреба. Скоро за килограм сирене ще ви пращат в затвора като за торба хероин.

"Около 40% от руснаците нямат никакви спестявания" - би било чудесно да въведат допълнително облагане, защото някои все още имат спестявания.

Военен преврат в Судан. Ура, ето нещо, което отново може да изразходва милиарди от руския бюджет - в противен случай парите просто ще гният в Саратов поради липсата на нещо, за което да бъдат изразходвани.

Защо името е StalinGulag?

Избрал е името, за да провокира "фалшивите" - по думите му - паралели, правени между ерата на Сталин и Русия днес.

"Властимащите искат да мислим, че са страшни и ужасяващи като тайната полиция (в ерата на Сталин) - казва той. - Но не е така. В същината си те са просто търговци, които обичат лукса и парите.

Към 2016 г. Горбунов има повече от 400 хил. последователи и решава да разшири дейността си и да създаде канал в новосъздаденото приложение за съобщения Telegram. То е основано през 2013 г. от руския предприемач Павел Дуров, основателят на ВКонтакте - руският аналог на Фейсбук.

Руското правителство се опита да блокира Telegram

Приложението позволява на потребителите да създава групи и канали анонимно и да изпращат новини и друго съдържание до неограничен брой последователи.

Каналите му са изключително популярни в страни като Русия и Иран, където свободата на словото е ограничена. Използват ги политици, активисти и социални групи, които споделят новини и информация, както и бизнес организации, които целят да привлекат нови клиенти.

"Каналите на Telegram са единственото немодерирано политическо пространство в Русия", казва политологът Андрей Колядин. Популярността и независимостта му са основна причина правителството да се опита неуспешно да блокира приложението миналата година. Но опитите продължават и желанието да се сложат "юзди" на Telegram е основната причина за новия закон за регулация на интернет в Русия, който беше обнародван на 1 май и влиза в сила след шест месеца.

Как StalinGulag загуби анонимността си

През 2017 г. StalinGulag е един от най-популярните канали в Telegram в Русия. Мрачният му хумор сякаш улавя духа на времето. От години обаче личността зад него е строго пазена тайна. Когато през 2018 г. изданието RBC свърза името на Александър Горбунов с канала в Telegram, StalinGulag категорично отрече. Но всичко се промени тази седмица заради новината, че полицията в родния му град е посетила майка му в апартамента ѝ. От органите на реда обясняват, че някой е използвал номера на мобилния телефон на Александър, за да отправи анонимна заплаха за бомба. От Би Би Си опитали да потвърдят тази история, но този път от полицията не пожелали да коментират.

Други роднини на Александър в Москва също са били търсени от полицията.

Историята причини "ураган" в социалните медии в Русия, много хора се изказаха в защита на StalinGulag.

Шумотевицата в крайна сметка принуди Горбунов да излезе публично с надеждата, че ако разкрие самоличността си, властите биха оставили семейството му на мира.

"Би било отвратително, ако някой от тях пострада - казва той пред Би Би Си. - Не само от правителството, но също от (проправителствени) фанатици."

Когато името му било свързано с канала за първи път миналата година, някои от търговските му партньори се уплашили и се отказали от план за създаване на дългосрочен инвестиционен фонд с него.

По това време вероятно е било рисковано, но не и незаконно да бъдеш толкова прям. Но новият руски закон от март забранява на хората да разпространяват "фалшиви новини" и информация, обиждаща държавни служители. В бъдеще той може да направи ситуацията много по-сложна за лидери в социалните медии като StalinGulag. Досега полицията не се е свързвала със самия Горбунов, а той казва, че не се страхува за себе си: "Те не могат да ми наложат мерки, за да ме ограничат - живял съм с ограничения през целия си живот."

"Нищо не се е променило - добавя той. - Ще продължа да пиша така, както досега."

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини