Откриха кокаин и пестициди в речни животни във Великобритания

За пръв път учени от Кралския колеж в Лондон, съвместно с Университета на Съфолк, откриват, че речните видове във Великобритания съдържат голям брой различни съединения, включително незаконни наркотици и пестициди.

Проучването, публикувано в списание Environment International, изследва излагането на сладководните скариди Gammarus pulex на различни микрозамърсители (химически съединения, откривани в много ниски концентрации) и съдържанието им в тези животни.

Различни продукти, лекарства и наркотици след употреба стигат в реките, където се откриват хиляди различни химични съединения, които потенциално могат да навредят на околната среда. Екипът събира проби от пет речни басейна и 15 различни местоположения из графство Съфолк. Изненадващо, във всички изследвани проби е открит кокаин, както и други забранени вещества като кетамин, пестициди и лекарства.

Водещият автор, д-р Томас Милър (Dr. Thomas Miller) от Кралския колеж в Лондон обяснява: "Въпреки, че концентрациите са ниски, успяхме да открием вещества, които може да бъдат проблем за околната среда и особено, които може да представляват риск за животните. Като част от работата, открихме, че най-често срещани са наркотични вещества, включително кокаин и кетамин и забранения пестицид фенурон, въпреки че за много от тях потенциалния ефект е вероятно много слаб."

 

Професор Ник Бъри (Nic Bury) от Университета в Съфолк съобщава: "Предстоят още изследвания, за да разберем дали наличието на кокаин във водните животни е проблем на Съфолк или по-широко разпространен във Великобритания и в чужбина. Състоянието на околната среда е проблем, който привлича много внимание, заради климатичните проблеми и замърсяването с микропластмаса. Но въпреки това, трябва да се обърне повече внимание на влиянието на "невидимото" химическо замърсяване (като наркотиците) върху животните и проучвания като това помагат за тази цел."

Д-р Леон Барън (Dr. Leon Barron) от Кралския колеж също добавя "Толкова голямо наличие на забранени вещества в природата е изненадващо. Можем да очакваме такива резултати в урбанизирани райони като Лондон, но не и в по-малки селски водни басейни. Наличието на пестициди, които отдавна са забранени във Великобритания също е особено откритие, тъй като източниците остават неизвестни."

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини