Изключителната Алондра де ла Пара и симфоничен оркестър (видео)

Жените диригенти на симфоничен оркестър не се нещо често срещано. В исторята едва ли са повече от пръстите на едната ръка. Но това не значи, че когато се случи жена да развие редкия талант, необходим за тази уникална роля в музикалния свят, тя не може да е връх в нея.

Алондра де ла Пара е ярка и жизнерадостна личност, която води оркестъра и публиката през всички драматични обрати в произведението, през летящите или мощно прииждащи моменти, през технични и емоционални пасажи, артистично, естествено и с лекота. Тази жена диригент е необикновена. Във видеото камерата не се отделя от нея, затова го избрахме. Произведението е "Класическа симфония" на Прокопиев. Записът е от сепрември 2017, направен в Хамбург с Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

Това е Първата симфония на Прокофиев, белязана с характерните за неговите творби дълбоко съдържание, неизчерпаема фантазия, ярко своеобразие и високо професионално майсторство. Велоколепното дирижиране на Алондра де ла Пара следва енергията и дръзката динамика на равитието, а мелодичното дихание идва в пространството от всички страни. И цялата същност на тази музика, всеки нюанс, най-малката промяна в настроението можете да видите в лицето и движенията на Алондра де ла Пара.

Ето и малко биографични данни за тази харизматична диригентка с бликаща енергия и заразна чувствителност. 

Де ла Пара е мексиканка. Баща ѝ е писател и редактор, майка ѝ - социолог и педагог. Нейната баба е писателката Йоланда Варгас Дулсе, а леля й е актрисата Емо де ла Пара. Когато се родила, родителите ѝ били студенти в Ню Йорк. Семейството се мести в Мексико Сити, където де ла Пара започва да учи пиано на 7-годишна възраст и виолончело на 13-годишна възраст. Тя също така проявява интерес към дирижирането около 13-годишна възраст. На 19 години се завръща в Ню Йорк и завършва пиано и дирижиране в Музикалното училище в Манхатън. Работила е като диригент стажант в Симфоничния оркестър на Ню Амстердам. 

През 2003 г. де ла Пара основава свой ансамбъл - Мексиканско-американския оркестър, по искане на мексиканското консулство, което моли де ла Пара да направи концерт с мексиканска музика. Полученил се 65-членен оркестър, преименуван през 2004 г. на Филхармоничен оркестър на Америка. Посещават Мексико през 2007 г. , издават два комеррсиални диска и продължават до 2011 г., когато оркестърът прекратява дейността си поради финансови затруднения. Де ла Пара е става арт директор на Orquesta Filarmónica de Jalisco за две години. После е гост диригент във Франция, Германия, Австралия.

През май 2015 г. де ла Пара направи първия си спектакъл като гост диригент със симфоничния оркестър на Куинсланд. Малко по-късно тя става първият му музикален директор и първата жена диригент на основния ръководен пост.

Алондра де ла Пара има много награди, ще споменем само, че е през 2018 е обявена за жена на годината в Мексико

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Успехите ви през този ден ще надминат и най-големите ви очаквания. Доволни сте от работата си напоследък, но днешният ден ще ви накара да се стремите към все по-големи върхове. Просто виждате възможностите си и търсите начини да ги осъществите. Дори това да не стане веднага, бъдете уверени, че съвсем скоро ще имате нови поводи за радост.
05 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Следвайте програмата си, бъдете ясни, защитавайки позициите си и не допускайте съмнение относно намеренията си. Не се заемайте с прекалено много ангажименти, оставете нещата, които не зависят от вас да ги свършат другите. Приятна изненада от бързите промени около вас.
05 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Откривате нови насоки за себе си днес. Денят ще е изразително успешен за бизнес начинанията ви. Осланяйте се на вътрешното си чувство и търговски нюх при взимане на важни решения, касаещи бъдещи проекти. Очертава се благоприятна възможност за съдружие с коректен и състоятелен партньор.
05 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще ви срещне с различни хора и случаи. Чувствате се на мястото си, защото имате желание да сте полезни, а и резултатите потвърждават това. Обърнете внимание на проблем, който вълнува близък човек. Изслушайте го и му изложете своето виждане, без да го укорявате. Това ще му помогне.
05 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Осигурете си спокойствие, ако искате да се съсредоточите над въпросите, които очакват решението ви. Близките ще разберат потребността ви и няма да ви занимават с проблемите си. Добрите ви намерения прозират, за това и резултатите от труда ви ще са добри. Стъпка по стъпка отхвърляте задачите и вървите към целта си.
05 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Дайте израз на вярата и подготвеността си, като оставите съмненията само за себе си. Така ще овладеете положението и ще спечелите на своя страна също можещи и финансово обезпечени партньори. Доброто ви отношение към някого ще го подтикне към себе изява и жеста ви ще се оцени. Здравословните проблеми ще отшумят.
05 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Отношенията с партньора ви създават проблеми, които ще ви тормозят през целия ден. Опитайте се да бъдете справедливи и разделете вината поравно. Стремите се към хармонични отношения, които на този етап ви убягват. Не насилвайте нещата, защото има опасност от раздяла. Погрижете се за изостанали задачи и не превръщайте в драма личните си неудачи.
05 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас днес се заемат с въпроси, за които не са имали достатъчно време през изминалата седмица. Сега ви се отдава благоприятна възможност да сложите ред там, където ви е необходимо и вие едва ли ще я пропуснете. Прекалено емоционални сте в отношенията си с хората около вас, което може да стане сериозна причина за неразбирателства.
05 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Уверени в силите си, ще подходите прагматично към решаване на професионален проблем. Няма да ви е излишна подкрепата на колегите, за това не я пренебрегвайте. Делово предложение ще ви ангажира с време за проучване на възможностите му. Сами преценете плюсовете и минусите, които то носи.
05 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Интересите ви в конкретна сфера ще се задълбочат и развивайки се, видимо ще напредвате. Като цяло денят ви ще е по-ведър, присъствието на някого, когото харесвате ще внася допълнително стимул в делата ви и с желание ще търсите възможности за отмора. Ако сте естествени, ще ви бъде по-лесно.
05 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични възможности за професионално израстване ви предлага и днешният ден. Ако дадете всичко от себе си и избягвате всякакви недоразумения на работното място ще се радвате на блестящ успех. Разговор с важен за вас човек може да ви накара сериозно да се замислите над пренебрегван проблем.
05 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Добре съзнавате сериозността на задачите си и пристъпвате отговорно към изпълнението им. Това ще повиши доходите ви, а с тях и удобствата в живота на семейството ви. Развитията в делата на близък човек ще внесат успокоение в душата ви. Подкрепа от приятел, която може да е и чисто духовна, но безценна за вас.
05 дек 2019
Последни новини