Кучетата могат да надушват рак - с 97% точност

Фактът, че кучетата могат да надушват ракови заболявания не е нов. Новост обаче е точността, с която работи животинският "детектор". Според едно ново изследване, четириногите разпознават болестта в 97% от случаите.

Обонянието на човека е направо мизерно в сравнение с обонянието на кучетата. Четириногите улавят миризмите между 10 000 и 100 000 пъти по-силно от хората. Те са в състояние да надушат не само наркотици и експлозиви, но и ракови заболявания. От досегашни изследвания излизаше, че точността, с която те разпознават рака, не е особено голяма.

Изненадващо висока точност

Ново американско изследване обаче изненада с новината, че процентът на точните разпознавания на болестта е удивително висок. Три кучета, порода Бигъл, били идентифицирали с точност от 96,7% рак на белите дробове от взети кръвни проби на пациенти. Сред контролната група от здрави хора точността също е била невероятно висока - в 97,5% от случаите кучетата дали верния отговор. Само четвъртото куче на име Снъгълс, участвало в изследването, изобщо не било в настроение да работи.

Хедър Жонкейра от изследователската и развойна фирма BioScentDx e съавтор на студията и е  във възторг от постижението на кучетата. Нашата работа проправя пътя за нови направления в бъдещите изследвания, които могат да доведат до разработването на нови методи за разпознаване на ракови заболявания, казва тя.

Едната възможност е кучетата да започнат да "преглеждат" пациенти в условията на медицинските заведения. А другата: изследователите да издирят онези биологични компоненти, съдържащи се в кръвта на пациентите с рак, които кучетата надушват, за да се разработят нови тестове за ранно диагностициране на болестта.

Дали могат да надушат болестта само по дъха на пациентите?

Още през ноември миналата година BioScentDx стартира изследване, свързано с рака на гърдата. За тази цел се правят опити с кучета, които трябва да надушат раковото заболяване само по дъха на пациентите. И кой знае, може дори мързеливият Снъгълс този път да се заинтересува от експеримента.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини