Медицинските сестри не останаха доволни от решенията за заплатите и продължават протестите


едицинските сестри не са доволни от правителственото решение за заплащането им и смятат да продължат с протестите си. Това се разбра от думите на Мая Илиева, която е сред организаторите на протестите, пред няколко медии.


Днес правителството реши да отпусне допълнителни около 50 млн. лв. по бюджета на Министерството за здравеопазването за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Така според съобщението на правителството началните заплати и за двете групи ще станат 950 лв.

Сестрите обаче още от началото на протестите си настояват да получават поне две минимални работни заплати, или 1120 лева. И днес обявиха, че не са съгласни с така планираното по-малко увеличение, което дори за някои здравни специалисти нямало и да е изобщо увеличение.

Илиева коментира още, че нямат доверие на здравния министър Кирил Ананиев и конкретно на неговата методика за разпределение на средствата за заплати на здравните специалисти. Която Ананиев отказал да им предостави в писмен вид или дори да им даде да я прочетат и да се запознаят лично.

"Преди се говореше за 30 млн. лв. отпуснати, но те още не са в болниците. Сега се говори за 50 млн. лв. Кога ще дойдат, как ще бъдат разпределени, за какво? Ние засега нямаме нищо. Една голяма нула. Затова за момента не мислим за отстъпки", коментира Илиева пред clinica.bg.

"На срещата с министър Ананиев истината е, че не ни представиха методика за формиране на заплатите. Представиха ни една хартийка. Ние поискахме да я видим, но министърът каза, че не може да ни я даде, за да не я развяваме по медиите. Все пак го накарахме да ни изчете нещо, за да разберем, че има такъв документ. Той изчете четири точки. Първата беше, че задължително ще има контрол оттук нататък, което по принцип би трябвало да е така. Второто беше, че няма да има дискриминация и наказания срещу хората, които протестират. Другите две точки бяха финансови, като казаха, че за всяка от тях има добре развити глави точно как да се случат нещата. Това не ми се коментира", отбелязва тя.

Пред БНР Илиева отбелязва, че се говори за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти главно в болниците. Но не става дума за хората, които работят в детско-училищно здравеопазване, в домове за медико-социални грижи, в старчески домове, в поликлиниките и в затвори. "Да не говорим, че на много места вече тази основна заплата е достигната - 950 лв. Там няма да има никакво увеличение", допълва тя.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини