Метанът на Марс мистериозно изчезна

Метанът на Марс е изчезнал, а това хвърля в смут учените, което се надяваха да го проучат по-подробно.

Изследователи се надяваха, че сондата Trace Gas Orbiter, която в момента кръжи над Марс ще успее за засече метана и да го изследва. Газът би бил индикация, че на планетата има живот, тъй като на Земята газът бива произвеждан от живи организми.

Метан е бил откриван няколко пъти на Червената планета – и на повърхността, и в атмосферата.

Изследователите се надяваха, че Trace Gas Orbiter ще потвърди наблюденията и ще им даде повече информация, с помощта на бордовите сензори, които могат да засекат метан със стойности 100 пъти по-ниски от първоначално регистрираните. Сондата е способна да проучи състава на метана, да идентифицира вида на въглерода и по този начин да подскаже дали газът е резултат от геологични процеси или се дължи на живи организми под повърхността на планетата.

Апаратът, обаче, не успя да открие никакъв метан, а учените не са съвсем сигурни какво го е накарало да изчезне.

Сред едно от възможните обяснения за това, е непознат до момента механизъм в атмосферата на Марс, допринасящ да изчезването на метана с изключителна скорост.

Пикът на метана, засечен на марсианската повърхонст от Кюриосити на 16-ти юни 2013, бе потвърден и на следващия ден от апарата Марс Експрес.

Метанът бил открит в район близо до кратера Гейл – кратер с диаметър 96 мили, в който Кюриосити се приземи през 2012 и който може би е приютявал древно езеро.

Вероятно метанът се и изпарил през пукнатини в леда на повърхността.

Окритието оставя открит въпроса дали газът е резултат от геологични или биологични процеси.

Потвърждението на новината, че от повърхността на Марс излиза метан в поне един регион, прави откритието на Trace Gas Orbiter още по-озадачаващо.

ЕкзоМарс е мисия в два етапа. През 2021 към Trace Gas Orbiter ще се присъедини британсикя роувър Розалинд Франклин, който в момента все още се изгражда.

Апаратът ще изследва марсианската почва за признаци на живот – сега или в миналото.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини