"Гардиън": Хомофобски скандал в Европейската столица на културата Пловдив

Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата, пише "Гардиън". Изданието визира опит на местни официални представители да премахнат ръководителя на организационния комитет заради фотографска изложба с теми ЛГБТ общността.

Става дума за искането изложбата "Балкан прайд" през юли трябва да бъде отменена. "Ние ще ги спрем, използвайки всички правни и, ако се налага, незаконни инструменти", е цитиран да казва Александър Сиди, депутат от ВМРО.

Общинският съвет ще гласува днес дали да препоръча да се уволни артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева.

Намесата на общински съветници от Пловдив е "грозна провокация" в Европейската столица на културата, които са забравили, че този статут се предоставя на града и срещу гаранции, че няма да има политическа намеса, пише "Гардиън" и цитира самата Светлана Куюмджиева: "Това сериозно може да накърни репутацията и имиджа, който изграждахме 5 години... подобна намеса в програмата може да се определи единствено като дискриминация и цензура".

Групата, стояща зад тази инициатива, е съставена от 21 от общо 50 общинари - основно от обединение около ВМРО, БСП и "Заедно за Пловдив". Представител на "Заедно за Пловдив" казва, че за тях по-големият проблем е, че се изразходвали непрозрачно публични средства, но не се посочват конкретни примери.

Изложбата ще включва снимки от проведени гей паради на Балканите, а също така ще бъдат организирани концерт и дискусионен форум. Те са организирани от фондация "Глас".

"Това е същото като да проведеш гей парад в Пловдив. Много съм любопитен какво би се случило, ако учител направи грешката и изпрати ученици на изложбата. Какво ще видят? Как ще им обясни?", коментира Борислав Инчев от ВМРО.

"Гардиън" цитира проучване на "Глас" от март, което показва, че всеки един на трима българи смята, че няма проблем съседът му да е гей.

"Пловдив е малко или много консервативен град. Други проекти трябва да са приоритет", смята Евелин Парасков, зам.-председател на Общинския съвет от групата на Съюз за Пловдив. Той подкрепя отстраняването на Куюмджиева.

"Гардиън" обяснява, че расте тревогата от увеличаване на хомофобията в България с нападения, включително в петък срещу ЛГБТ център в София. Миналия месец по стените на сградата, където е Фондация "Пловдив 2019", бяха надраскани графити "Не на гей пропагандата в Пловдив" и нецензурни думи, допълва изданието.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ko
    kovo
    2 -1
    10:18, 8 апр 2019
    Никой не е срещу гей-овете. Против сме на демонстрането и търсенето на девиденти за "онеправдаването" им!
Последни новини