Южна Корея разполага изтребители F-35A, КНДР - това е враждебен акт

Плановете на Сеул за разполагане на изтребители F-35A могат да застрашат мирния процес на Корейския полуостров, според севернокорейския Uriminzokkiri. 

Севернокорейската страна определи разполагането на стелт изтребители като враждебен акт. Според автора на текста това ще изостри военното напрежение в региона.

В края на март Южна Корея получи два американски изтребителя F-35A, въпреки че все още не е определена датата на пълното им разгръщане. Общо 10 бойни F-35A трябва да пристигнат в Южна Корея до края на тази година. През 2014 г. Сеул реши да придобие 40 F-35A за разполагане до 2021 г. на стойност 6,5 милиарда долара.

Северна Корея обяви статут на ядрена държава, след което САЩ и съюзници наложиха санкции срещу КНДР. Лидерът на страната Ким Чен-ун се срещна два пъти с президента на САЩ Доналд Тръмп, за да обсъди сделката за ядреното разоръжаване. Преговорите завършиха с неуспех.

Съединените щати и Южна Корея са обвързани с договор, с който САЩ предоставят ядрен щит на съюзника си и влизат във война в случай на въоръжена агресия на полуострова.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини