Представят днес перспективите за отглеждане на шафран в областта, доходите 7 пъти по-големи от тези от тютюна

Днес от 17,30 часа в голямата зала на читалище „Обединение 1913” председателят на Българската асоциация на производителите на шафран и шафранови  продукти Хасан Тахиров ще представи пред земеделци в областта перспективите в отглеждането на шафран в Източните Родопи. Това става след подписването на споразумение в Китай за износ на 640 тона шафранови луковици за Поднебесната империя.

Пазарът е необятен. Към нашите луковици проявява интерес вече Индия, Украйна, Армения. Почвено-климатичните условия в Източните Родопи за отглеждане на шафранови луковици са изключително подходящи. Това сподели за Кърджали бг вести Хасан Тахиров. Той подчерта , че доходите от шафранови луковици са 7 пъти по големи от тези от тютюна на единица площ. Той е убеден,че след като опитат на малки площи, земеделците в региона ще разширят производството.

  Хасан Тахиров посочи, че след форума в Кърджали следва конференция за шафрана в София на 22 април. Там ще има представители от Иран и Китай. Ще бъдат представени условията по ОП”Развитие на селските райони”. Форумът ще се проведе в хотел „Рамада”от 10 часа. Бъдещи и настоящи производители от Кърджали ще могат да установят полезни контакти, убеден е Хасан Тахиров.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини