Британският парламент отхвърли всички алтернативи за Брекзит

Бъркотията с Брекзит стана още по-голяма след вота в сряда вечерта в британския парламент, на който депутатите отхвърлиха всичките 8 предложени варианта за напускане на Европейския съюз.

След като премиерът Тереза Мей няколко пъти критикува Камарата на общините, че е против нейната сделка, но не казва на правителството какво иска, резултатът от гласуването показа, че и депутатите нямат отговор на този въпрос.

Ден по-рано Мей каза, че не е длъжна да се съобрази с избора на парламента, но приема необходимостта от т.нар. индикативно гласуване, за да разбере кои варианти се радват на най-голяма подкрепа. Те се простираха от провеждането на втори референдум до напускане на ЕС на 12 април без сделка.

За изясняване на ситуацията не помогна и готовността на премиера да подаде оставка след одобряване на сделката ѝ и назначаване на неин наследник, който да води преговорите с ЕС за отношенията със съюза след Брекзит.

Какво следва

Сега вариантите, изглежда, са два.

Първият е Тереза Мей да опита все пак да подложи на трето гласуване споразумението си с ЕС до 11 април. Има сигнали, че и най-големите ѝ критици в партията са склонни да я подкрепят, но това не достига - нужно е одобрението и на малката северноирландска Демократична юнионистка партия, а тя продължава да не е съгласна. Освен това председателят на долната камара предупреди, че няма да допусне трето гласуване, ако Мей се върне с предложение, което не е "съществено по-различно" от предишното (което вече бе отхвърлено).

Вторият е Великобритания да напусне на 12 април без сделка. Парадоксът е, че повечето депутати не са съгласни с този вариант, но и нямат идея как това да бъде избегнато.

След снощния вот се заговори и за трети вариант - да бъдат предложени на повторно гласуване (може би в понеделник) идеите на депутатите, отхвърлени с най-малка разлика. Други смятат, че в този си състав Камарата на общините е неспособна да вземе решение и трябва да се отиде на предсрочни избори.

Какво отхвърлиха депутатите

Напускане на 12 април без сделка - 400 "против" срещу 160 гласа "за"

Членство в единния пазар на ЕС и митнически съюз, подобен на отношенията на Норвегия със съюза - 283 срещу 188

Оставане като член на Европейската икономическа зона (EEA) и кандидатстване отново за Асоциацията за европейска свободна търговия (EFTA) - 377 срещу 67

Сделка за Брекзит с ангажимент да се преговаря за безсрочен и всеобхватен митнически съюз ЕС - Великобритания, действат върху цялата територия на Обединеното кралство - 272 срещу 264

Тесни икономически отношения с ЕС, включително митнически съюз и максимална близост с единния пазар - 307 срещу 237

Оттегляне на искането за напускане на ЕС, ако парламентът не е съгласен за раздяла без споразумение - 293 срещу 184

Референдум за одобряване на сделката за Брекзит, преди тя да бъде внесена за ратификация в парламента - 295 срещу 268

Структуриран процес за напускане без сделка, ако не бъде постигнато съгласие с ЕС - 422 срещу 139

Депутатите одобриха с 441 срещу 105 гласа промяната на датата за Брекзит - от 29 март на 22 май, но ако няма одобрена сделка датата става полунощ на 12 април.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини