Истината за растящите на Марс гъби

Нов доклад, публикуван в неизвестно научно списание предизвика суматоха из таблоидите, които отразиха новината за възможен живот на Марс.

Според доклада международен екип учени, твърди че е открил доказателства за гъби, растящи по повърхността на Червената планета.

Доказателствата се базират на изображения от сондите Curiosity и Opportunity, уловили птичи поглед на обекти, които наистина наподобяват гъби.

Макар НАСА да не е коментирала твърденията, учените и вече са изследвали явлението от снимката.

Вместо гъби, НАСА нарича структурите “боровинки”, но за разлика от авторите на доклада, не смята че миниатюрните сфери за признак за живот на Марс.

През 2004 Opportunity откри милиони подобни “боровинки”, след анализ учените стигнаха да извода, че са съставени от железен оксид – хематит.

С диаметър от 3 см, топчетата хематит не приличат на нищо наблюдавано на планетата до момента. Вградени в Марсианската скали, подобно на боровинки в кейк, НАСА обяснява че хематитовите топчета са се втвърдили, в резултат на въздействието на вода и ерозия.

Авторите на новото изследване спорят, че хематитът е продукт на биологична активност. Подобно на строматолитите, образували се в резултат на дейността на цианобактирии, дейността на гъбичките и бактерии води до образуването на хематит.

Истината е, че хората са склонни да дават воля на въобръжението си, що се отнася до Марс.

Пез 2014 НАСА бе съдена от “астробиолог”, за това, че не разследва наличието на гъби по повърхността на Марс. Оказа се, че образуванията са просто скали.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини