Ананиев за протеста на медицинските сестри, болниците-длъжници и ощетените от ТЕЛК

Мисля, че на срещата с медицинските сестри на първи март проведохме конструктивен разговор. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред bTV.

Той посочи, че на тази среща се е установила значителна диференциация в заплащането на труда на специалистите по здравни грижи, тъй като всяко лечебно заведение провежда политика на базата на свои собствени правила. Според министъра това не е справедливо, но проблемът е, че няма ясни правила за формиране на работната заплата. Той изтъкна, че неговото предложение е да се разработи методика, която да се прилага във всяка болница.

Относно предстоящия протест на медицинските сестри днес Ананиев заяви, че това е тяхно право. Той обаче подчерта, че вече е постигнато съгласие до няколко седмици да се разработят съвместно въпросните правила за формиране на работните заплати и необходимите материали да се внесат в Министерския съвет.

Ананиев обясни, че въпреки че първоначалната идея е била тези механизми да се прилагат в държавните и общинските болници и тези със смесено участие, по настояване на медицинските служители се обмисля възможността те да се приложат и при частните. Според министъра самите частни здравни заведения биха имали интерес да се определят ясни правила за формиране на работните заплати.

Каквото покаже тази методика, тогава ще говорим за размера на необходимите пари за поставените цели, каза той относно финансирането.

За промяната в Закона за съсловните организации Ананиев обясни, че тя зависи от решението на парламента, където вече е постъпило такова предложение.

Запитан дали подкрепя протеста на медицинските сестри, министърът изтъкна, че още от началото е заявил, че уважава техните претенции и оценява ролята им в лечебния процес.

Те искат да има предвидимост в тяхната работа - по отношение на доходите, квалификацията и условията на труд, обобщи той.

Ананиев категорично отрече да е имало натиск спрямо протестиращите.

Аз не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират, заяви той и обясни, че случаят от "Пирогов" е случаен.

Здравният министър каза още, че най-важното в момента е хората от всички региони в страната да имат равностоен достъп до медицински грижи. По негови думи обаче държавата няма право да опрощава дълговете на болниците, защото те са търговски дружества.

Запитан за случая с такса "стол" в пловдивска болница, Ананиев посочи, че това е неправилна практика, тъй като всичко, свързано със задължителното здравно осигуряване, е осигурено като финансов ресурс от държавата.

Министърът добави и че сградният фонд на много от болниците е в лошо състояние, поради което негов приоритет е да се увеличат инвестиционните разходи, за да се подобрят битовите условия.

Това не става за един ден, обясни той и допълни, че 18 млн. лева ще бъдат отпуснати за подобряване на достъпа до медицински грижи, други 10 млн. лева ще отидат за отдалечените болници в труднодостъпните райони, а останалите 2 млн. лева - за психиатричните звена. Отделно ще бъдат отпуснати 6.5 млн. лева за подобряване на базата в психиатриите.

Правим всичко възможно да не се затварят болници, увери Ананиев.

По отношение на въпроса с болница "Лозенец", министърът потвърди, че се е отказал от идеята тя да се превърне в педиатрична клиника. Заведението ще продължи да бъде университетска болница, но ще се преструктурира като търговско дружество, обясни той.

По думи на Ананиев близо 24 млн. лева от дълговете на болницата са поети от държавата.

Относно въпроса с ТЕЛК Ананиев посочи, че по негови данни около 8% от хората с увреждания са ощетени от промените в Наредбата.

Дори и един човек да е ощетен, ние сме длъжни да реагираме, отсече той.

Министърът подчерта, че в момента на сайта на Министерството на здравеопазването е качен нов проект на Наредбата, която подлежи на обществено обсъждане.

Предвижда се основното заболяване да бъде намалено на 50% и повече, а не на 80%, както досега, като към основното заболяване се прибавят 20% от всички останали заболявания над 50%, обясни Ананиев.

Той призна, че действително са установени пропуски. Настоящите промени обаче се правели по предварителна договорка, сключена с хората с увреждания, а не под натиск.

Ананиев посочи и че информационната система на ТЕЛК вече е почти готова. Според него тя ще повиши контрола и ще намали случаите за злоупотреби. Министърът предвижда до края на годината да се въведе и електронното здравно досие.

Относно лечението на деца в чужбина, Ананиев заяви, че тази дейност ще се поеме от НЗОК от 1 април. Всички права на децата по линията на Фонда за лечение на деца ще бъдат запазени, а капацитетът на НЗОК ще ускори процеса на движение на документите и на лечение на децата в чужбина, увери той.

Според него обявеният от пациентски организации "Задено с теб" вот на недоверие към това решение е неоснователен. Ананиев изрази мнение, че с преливането на Фонда към Здравната каса не само ще се запази качеството на работата, но и ще се надгради, тъй като НЗОК е единна точка, която осъществява контакт с най-добрите клиники в Европа.

Министърът съобщи и че размера на средствата за дългове към чужди каси е увеличен на 130 млн. лева. Той прогнозира, че по този начин до 2 години всички подобни задължения ще бъдат изчистени.

Ананиев посочи, че вече 4 клиники у нас са готови да извършват лечение на Спинална мускулна атрофия, като в Александровска болница това можело да стане още от днес.

Според министъра белодробни трансплантации ще могат да се извършват и в България към края на 2020 г. и в момента български специалисти се обучават в Австрия за целта.

В заключение Ананиев посочи, че хората ще преценят дали експериментът финансист да се занимава със здравеопазване, е успешен.

Аз разчитам много на лекарското съсловие, само заедно можем да постигнем промяната, категоричен бе той.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
31 май 2020
Последни новини