Социалните мрежи не могат да спрат разпространението на видео от стрелбата в Крайстчърч

Трагедията, която се разигра през миналата седмица в Крайстчърч, Нова Зеландия очевидно няма да отшуми скоро. Белият националист, който застреля 49 мюсюлмани по време на молитва е носел със себе си камера и е предавал на живо отвратителното си деяние във Facebook.

Разбира се реакцията на социалната мрежа е била светкавична, но за съжаление модерният интернет е огромна и светкавично бърза машина за копиране. Въпреки непрестанните усилия на Facebook, YouTube и Twitter, видеото от стрелбата непрекъснато се споделя от нови и нови потребители.

И докато по-големите, корпоративно управлявани социални мрежи рано или късно вероятно ще успеят да наложат строгата си политика за цензуриране на подобен сорт материали, подобен сорт съдържание създава изключително сериозни проблеми за платформа като Reddit, която от години е известна със сериозния си ангажимент към свободата на словото.

Reddit дълго време отказваха категорично да налагат цензура под каквато и да било форма на потребителите си, но напоследък смекчиха до известна степен тона и официално не подкрепят споделяне на съдържание подтикващо към насилие. Това обаче не пречи в мрежата да се хоства форум с име WatchPeopleDie и да, зад него се крие точно това, което си мислите – кадри на умиращи хора в престрелки, пътни инциденти, атаки от диви животни и други.

Естествено линкове към видеото от стрелбата в Крайстчърч почти веднага започнаха да се появяват във въпросния форум, но за щастие това се оказва прекалено дори за доста либералните стандарти на платформата. Reddit са започнали активно да отстраняват постове с връзки към грозните кадри и да блокират потребители, които настояват да ги споделят.

За съжаление това едва ли ще реши проблема. В крайна сметка видимата част на интернет е микроскопичният връх на един огромен уеб айсберг, в който вече качено съдържание никога не може да изчезне за винаги.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини