Принцове и принцеси-Индия

Изображение 1 от 4

    В края на миналия и началото на настоящия век плеяда от технократични принцове и принцеси смениха или се готвеха да сменят военновременните династични крале и некоронванирепубликански лидери в редица страни на Азия, Африка , Европа и Америка. Променливият успех на този феномензатвърди или разклати следвоенната стабилност в отделни страни и региони и промени характера и съдбите на цели държави и народи. Да припомним свързаните с това факти и обстоятелства.

    Индия

    Краят на Втората световна война доведе до окончателен разпад на световната колониална система. В Индия набира мощ организираното и предвождано от инж. МахатмаГанди всенародно мирно движение за национална независимост. След убийството на Ганди през 1948 г. и обявяването през 1950 г. на Индия за демократична република, неин пръв министър-председател става съратникът му  Джевахарлал Неру, който несменяемо управлява страната до края на живота си през 1964 г. 

    През 1966 г. единствената дъщеря на Ганди – Индира, възвръща властта в ръцете на фамилия Ганди и управлява 1.3-милиардна Индия като несменяем министър-председател до края на дните си. През 1980 г. в авиокатастрофа загива по-малкият й  син СанджаяГанди, когото тя готви като свой приемник в политиката. След убийството й през 1984 г., първородният й син – РадживГанди, я наследява като ръководител на управляващата ляво-центристка партия Индийски национален конгрес (ИНК) и министър-председател на страната, съвместявайки и длъжността Министър на външните работи на Индия. След падането от власт на ИНК през 1989 г. става лидер на опозицията, но по време на предизборната кампания през 1991 г. на свой ред е убит.

    След неговата смърт ИНК остава в ръцете на „династия“ Ганди, като начело на нея застава вдовицата му – италианката Антония Майно, приела от свекърва си името Соня. През 2006 списание Форбс класира вдовицата на РадживГанди - Соня Ганди, на 13 място сред най-влиятелните жени в света, а през 2007 на 6-то.

    Започналата през 90-те години на миналия век икономическа либерализация в Индия създава огромна градска средна класа, която е гръбнакът за развитие на националната й икономика като една от най-бързо растящите в света, като според прогнозите на Световната банка, към 2030 г. Индия ще надмине САЩ и ще застане на 2-ро място след Китай в листата на световните лидери.              

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини