Гилермо дел Торо създава международен център за анимация

Режисьорът на „Формата на водата“ отдавна не крие пристрастията си към анимацията. Сега Гилермо дел Торо обяви, че ще създава международен център, специализиран в стоп моушън анимация в своя роден град Гуадалахара в Мексико.

Вече върви 3Below: Tales of Arcadia - американски компютърно-анимиран телевизионен сериал от DreamWorks Animation, втора част от трилогията „Приказки на Аркадия“ на Гилермо дел Торо. Първият от 13-те епизода излезе на 21 декември 2018 г. в Netflix. Но това е компютърна анимация. Самият Дел Торо прави анимационния си филмов режисьорски дебют за Netflix в „Пинокио“, който е стоп моушън анимация. 

Анимационната индустрия в Мексико отбелязва значителен прогрес. Новината за новия център, официално наречен Centro Internacional de Animación режисьорът съобщи по време на мастърклас на кинофестивала в Гуадалахара. Той се обърна към младите режисьори в публиката и ги призова да опитат да направят стоп моушън анимация, защото „е едно от малкото неща, които може да направите с малко пари, само с помощта на няколко приятели“.

„В Гуадалахара има истински таланти в стоп моушън анимацията“, заяви Дел Торо. Той  допълни, че сред целите на Центъра е да кани чужди продуцентски компании, които да правят тренировъчни семинари и да изградят връзки между Гуадалахара и международните кинопазари. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини