Откриха мистериозни китове край нос Хорн

През януари 2019 г. международен екип от учени за първи път видяха на живо китове, които може да са нов вид косатки. Наречен тип D, за тях се знае само от случай отпреди повече от 60 години, от разкази на рибари и от туристически снимки.

Генетичните проби, събрани от екипа, ще помогнат да се определи дали това животно, с ясно различимия си цветен модел и форма на тялото, е наистина ново за науката.

„Ние сме много развълнувани от предстоящите генетични анализи. Косатките от тип D могат да бъдат най-голямото неописано животно, останало на планетата, и ясна индикация за това колко малко знаем за живота в нашите океани," казва Боб Питман, изследовател от NOAA в Ла Джола, Калифорния.

Екипът среща загадъчните китове край нос Хорн в южната част на Чили. Именно тук учените вземат три проби – малки частички кожа, безвредно взети от китовете със стрела от арбалет, от група китове убийци от тип D.

В лабораторията 
Разкриването на тайните на тези уникални косатки се премества от бурния Южен океан в лабораторията, където учените от NOAA ще анализират ДНК от пробите от кожата. „Тези проби са ключът за определяне дали тази форма на кит убиец представлява отделен вид“, каза Питман.

Първият запис на необичайните косатки е през 1955 г., когато на брега на Парапарауму, Нова Зеландия, заседнали 17 животни. В сравнение с други косатки, те имали по-заоблени глави, по-тясна и по-остра гръбна перка и малки бели петна на очите. Никога преди не са описвани такива китове.

Първоначално учените предположили, че уникалният вид може да е генетична аберация, наблюдавана само при тези китове. След това, през 2005 г., френски учен показва на Питман снимки на странни китове,направени близо до остров Крозе в южната част на Индийския океан. Те имали същите малки петна около очите и топчести глави.

Мястото, което е на една четвърт от света отдалечено от Нова Зеландия, предполага, че роднините на новозеландските китове всъщност може да са много разпространени.

Впоследствие туризмът в Антарктика доведе до появата на снимки на дивата природа с безпрецедентно качество и количество. За да наблюдават разпространението, движението и изобилието на китове убийци във водите на Антарктика, Питман и колегите му започват да събират снимки на косатки от Южния океан, включително от туристически кораби.

Появяват се нови наблюдения 
Сред десетките хиляди снимки имало шест с уникалните китове. През 2010 г. Питман и колеги публикуват статия в научното списание Polar Biology, в което се описват китовете убийци от тип D. Те включват снимки от всяка среща и карта на местата, където са наблюдавани.

Наблюденията показват разпространение около целия континент, но в рамките на субантарктичните води. Тъй като изглежда китовете убийци от тип D избягват най-студените води, авторите предлагат името „субантарктичска косатка“. Също така става ясно, че това животно живее в крайбрежни води в някои от най-негостоприемните географски ширини на планетата – Бурните 40-те и Яростните 50-те, известни със силните си ветрове. Нищо чудно, че е почти непознато за науката!

Историите продължават. Чилийски рибари се оплакват, че китове убийци ги лишават от ценен улов на 60-80 мили южно от нос Хорн, където континенталният шелф се спуска в бездната. Снимки от риболовни наблюдатели показват, повечето от китовете били „обикновени“ китове убийци, но сред изображенията има и някои групи китове тип D.

Рибарите съобщават, че типовете не се смесват и че тип D остават далеч от лодките, когато обикновените китове убийци са наоколо.

Разказите стават реалност 
Тази година историите и снимките най-накрая стават реалност. Питман успява да събрере експедиция от международни експерти по китовете. През януари те отплават от Ушуайя, Аржентина, на 22-метровия изследователски кораб „Аустрелис“, за да търсят неуловимия кит убиец тип D.

Първоначално късметът не е на тяхна страна, остават на котва в продължение на осем неспокойни дни, връхлитат ги ветрове с 40 до 60 възела на нос Хорн. Тогава, по време на кратко затишие във времето, „Аувстрелис“  попада на животните, които Питман търси от 14 години.

„Аустрелис“ прекарва три часа сред група от около 30 кита, които много пъти се приближили до кораба. Когато експертът по вокализация на косатките Ребека Уелард извадила хидрофон зад лодката, за да запише разговорите на тип D, китовете веднага дошли да го проверят. От широкоъгълни камери, монтирани на нейния хидрофон, тя получила подводни кадри, на които любопитните китове показват в детайли уникалната си окраска и форма на тялото.

Снимките на китовете от тип D, донесени от екипа на „Аустрелис“ служат като напомняне за това колко малко знаем за живота в нашите океани. През следващите няколко месеца ДНК пробите трябва най-накрая да разкрият доколко е различен тип D от другите косатки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
21.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
21.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
21.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
21.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
21.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
21.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
21.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
21.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
21.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
21.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
21.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
21.09.2019
Последни новини