Разгадаха мистерията на изумрудено зелените айсберги

Някои айсберги изглеждат бели. Други сини. Но може би най-ценните са в изумрудено зелено.

От 1900 година насам, моряци и изследователи от време на време се натъкват на странни зелени айсберги из сивия антарктически пейзаж.

Любопитният им цвят озадачава учените от десетилетия, сега най-после разполагаме с правдоподобно обяснение за явлението.

Екип учени твърди, че айсбергите са зелени, защото съдържат железни оксиди, пренесени от континенталната част на Антарктида.

Ако предположението им е вярно, това означава, че изумрудените айсберги осигуряват жизненоважни хранителни вещества за почти всички морски организми.

Айсбергът отделя желязо в океана, което фитопланктонът използва като храна.

До много скоро учените смятали зелените айсберги за екзотика, но сега знаят, че всъщност обрузаванията имат важнта функция.

Те започнали да изследват явлението през 1988, като отначало били поразени не толкова от цвета на айсбергите, колкото от плътността им. За разлика от обикновените айсберги, образувани от компресиран сняг, при зелените липсвали каквито и да е въздушни джобове.

Не се забелязвали никакви мехурчета, което подсказвало, че не се касае за обикновен лед.

Анализирайки няколко зелени айсберга през 80-те, учените бързо осъзнали, че замръзналите структури ни са се откъснали от ледник, подобно на повечето обикновени айсберги.

Изглежда са се образували от морски лед - замръзнала океанска вода, задържала се по долната част на антарктическия леден шелф.

Първата им мисъл била, че зеленият цвят се дължи на разтворените морски растения и животни, загинали отдавна, но носещи все още във водата. Тази органична материя обикновено е жълта на цвят, но ако бъде уловена в синия лед, оцветява цялата структура в зелено.

Но когато учените измерили органичната материя, не открили почти никаква разлика между зеления и синия лед. Вероятно нещо друго обагряло леда в зелено.

През 2016 екип океанографи, оглавяван от Лаура Херайз-Борегуеро от Университета в Копенхаген изследвал ледено ядро от шелфа Амери, извлечено през 1968. На дъното открили морски лед, съдържащ близо 500 пъти повече желязо в сравнение с глетчерния лед отгоре.

Железните оксиди имат склонност да ръждясват и се срещат в скали от континенталната част на Антарктида. Често, когато ледниците се придвижват над скалите, ги разтрошават на фин прах, който след това попада в морето.

Възможно е този железен прах да е бил уловен под ледения шелф и да е станал част от морския лед. Вероятно това е причината за поразителния изумрудено зелен цвят.

Желязото е ключово хранително вещество, съставляващо основата на морската хранителна верига, като фитопланктон и редица микроскопични растения.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
29 яну 2020
Последни новини