Разгадаха мистерията на изумрудено зелените айсберги

Някои айсберги изглеждат бели. Други сини. Но може би най-ценните са в изумрудено зелено.

От 1900 година насам, моряци и изследователи от време на време се натъкват на странни зелени айсберги из сивия антарктически пейзаж.

Любопитният им цвят озадачава учените от десетилетия, сега най-после разполагаме с правдоподобно обяснение за явлението.

Екип учени твърди, че айсбергите са зелени, защото съдържат железни оксиди, пренесени от континенталната част на Антарктида.

Ако предположението им е вярно, това означава, че изумрудените айсберги осигуряват жизненоважни хранителни вещества за почти всички морски организми.

Айсбергът отделя желязо в океана, което фитопланктонът използва като храна.

До много скоро учените смятали зелените айсберги за екзотика, но сега знаят, че всъщност обрузаванията имат важнта функция.

Те започнали да изследват явлението през 1988, като отначало били поразени не толкова от цвета на айсбергите, колкото от плътността им. За разлика от обикновените айсберги, образувани от компресиран сняг, при зелените липсвали каквито и да е въздушни джобове.

Не се забелязвали никакви мехурчета, което подсказвало, че не се касае за обикновен лед.

Анализирайки няколко зелени айсберга през 80-те, учените бързо осъзнали, че замръзналите структури ни са се откъснали от ледник, подобно на повечето обикновени айсберги.

Изглежда са се образували от морски лед - замръзнала океанска вода, задържала се по долната част на антарктическия леден шелф.

Първата им мисъл била, че зеленият цвят се дължи на разтворените морски растения и животни, загинали отдавна, но носещи все още във водата. Тази органична материя обикновено е жълта на цвят, но ако бъде уловена в синия лед, оцветява цялата структура в зелено.

Но когато учените измерили органичната материя, не открили почти никаква разлика между зеления и синия лед. Вероятно нещо друго обагряло леда в зелено.

През 2016 екип океанографи, оглавяван от Лаура Херайз-Борегуеро от Университета в Копенхаген изследвал ледено ядро от шелфа Амери, извлечено през 1968. На дъното открили морски лед, съдържащ близо 500 пъти повече желязо в сравнение с глетчерния лед отгоре.

Железните оксиди имат склонност да ръждясват и се срещат в скали от континенталната част на Антарктида. Често, когато ледниците се придвижват над скалите, ги разтрошават на фин прах, който след това попада в морето.

Възможно е този железен прах да е бил уловен под ледения шелф и да е станал част от морския лед. Вероятно това е причината за поразителния изумрудено зелен цвят.

Желязото е ключово хранително вещество, съставляващо основата на морската хранителна верига, като фитопланктон и редица микроскопични растения.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
16.09.2019
Последни новини