Парламентите на Шотландия и Уелс гласуваха срещу сделката на Мей за Брекзит

Парламентите на Шотландия и на Уелс гласуваха вчера да се противопоставят на сделката за Брекзит, договорена от британското правителство с Брюксел. За първи път двата законодателни органа дават такъв едновременен знак за разделението в Обединеното кралство по въпроса за Брекзит, 

При гласуването в парламента на Шотландия 87 депутати са гласували за противопоставяне на сделката на Мей и призовават за спешно и съществено удължаване на процеса на Брекзит. Против резолюцията гласуваха 29 депутати.

Подобен документ е гласуван от уелския парламент. Той е подкрепен от 37 депутати, срещу него са гласували 13 депутати.

Шотландия и Уелс са притеснени от икономическия ефект на Брекзит върху тях. Гласуването в двата провинциални парламента, въпреки че няма законовообвързващ ефект, е начин за официализиране на тяхното политическо противопоставяне по въпроса за Брекзит.

Правителствата на Шотландия и на Уелс вече много пъти заявиха, че са били игнорирани от британския премиер Тереза Мей при разработването на плановете за напускане на ЕС. Лондон отрича тези твърдения.

Резултатът от референдума за напускането на ЕС преди близо 3 години бе общо за Великобритания 52 процента за излизане от ЕС. Тогава Англия и Уелс гласуваха за напускане, но мнозинството в Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане. Шотландия поиска отново референдум за независимост, готова да остане в ЕС. След обявяване на резултатите от референдума за Брекзит и много пъти до момента Шотландия не спира да уверява европейските граждани на своя територия, че ще стори всичко, за да не се промени режимът на пребиване, работа, учене и т.н. за тях.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини