Древни тунели на червеи променят базисна представа за развитието на живота

Изображение 1 от 2

    Канадски учени откриха древни тунели, изкопани от многоклетъчни организми, живели на дъното на океана преди половин милиард години. По-рано се смяташе, че по това време водата не е съдържала необходимия за оцеляването на безгръбначните кислород. Тази представа може да е тотално погрешна, сочат откритията на учени от Университета в Саскачеуан публикувани в Geology..

    Изследователите анализирали скални проби, събрани в планините Макензи в Северозападна Канада. Оказало се, че камъните са надупчени от пресичащи се тунели с диаметър от 0,5 до 15 милиметра. Експертите смятат, че тесните тунели са били издълбани от полихети - многочетинести червеи, а по-големите дупки са оставени от хищници, които ловували по-малки животни.

    Следите от червеите датират от периода Камбрий, който започнал преди 541 милиона години и завършил преди 485 милиона години. Краят му настъпва около 270 милиона години преди появата на първите динозаври. А в самото начало на тази далечна и загадъчна част от праисторията на живота е забележителният Камбрийския взрив, За Камбрийски взрив се говори заради внезапното увеличаване на изкопаемите останки от организми, както и появивата за първи път на вкаменелости на мекотели и членестоноги, датирани към този период.

    Изследователите смятат, че останките от животни от времето на Камбрийския взрив са добре запазени, защото са потънали на дъното на океана, където няма достатъчно кислород. Новите резултати показват, че подобна гледна точка, според която континенталните шелфове са гигантски мъртви зони, трябва да бъде преразгледана.

    Откритието е направено от Брайън Прат, геолог и палеонтолог от университета в Саскачеуан, който от 35 години събра седиментни скали от планините Макензи в северозападната част на Канада. Случайността често играе роля в изследванията му, споделя Прат. Той намирал тези необичайни скали съвсем случайно през всичките тези години. Подготвил купчища проби и когато подобрил изображенията, бил искрено изненадан от това, което открил.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини