Парламентът гледа президентското вето на Изборния кодекс без БСП

Народното събрание ще разисква ветото на държавния глава Румен Радев върху разпоредби в Изборния кодекс. Радев върна закона за ново обсъждане, като оспори по-високите прагове на преференциите, забавянето на машинното гласуване, отлагане на видеонаблюдението и на актуализирането на избирателните списъци.

Вчера правната комисия в НС отхвърли единодушно ветото на президента. Депутатите от БСП не присъстваха. Те обещаха да спрат бойкота и да се върнат в парламента, ако ГЕРБ приеме ветото на президента.

Като сериозен проблем при направените промени Радев открои и невъзможността на практика българските граждани да обжалват пред съда нарушения в изборния процес.

Миналата седмица ГЕРБ и "Обединени патриоти" стигнаха до общо решение да отхвърлят президентското вето, с което на практика ще върнат отново спорните прагове на преференциите.

Заявката на ГЕРБ е обаче веднага след като ветото бъде отхвърлено и в пленарната зала, и след повторното приемане на последните изборни промени, да внесе своя законопроект за връщане на стария праг на преференциите.

В дневния ред на парламента е и окончателното гласуване на промените в Закона за устройство на територията, с които се цели създаването на по-добри условия за контрол по разполагането на преместваеми обекти в населени места.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини