Осуетили палеж на десеттонна цистерна във Видин

Полицията е предотвратила опит да бъде запалена цистерна на територията на Граничното управление във Видин. До цистерната е имало складирани и други нефтопродукти, както и бензиностанция.
 
Двама души са задържани. Случаят е от миналата седмица, но за него се разбира днес от брифинг на зам.-главния прокурор Иван Гешев.
 
Цистерната е била пълна с нефтопродукти, а по думите на Гешев, ако се е случило, Видин е щял да гори една седмица.
 
Задържаните не са от Видин и не са криминално проявени.
 
Разследващите органи все още нямат достатъчно информация и не знаят кой е поръчителят.
 
Разплитането на случая започва миналия вторник срещу сряда, когато е получена информация, че ще бъде извършен палеж на територията или на Видин, или на МонтанаСлед получените сигнали веднага са сформирани са екипи, за да осъществят охрана на възможни адреси.
 
Същата нощ един от тези постове е констатирал опит да се проникне на територията на Граничното управление във Видин. При опит от страна на разследващите органи да се приближат, двамата са избягали, но по-късно са задържани.
 
След задържането им са намерени между 8 - 10 бутилки с бензин от по 10 и 11 литра. Към бутилките е било прикрепено пликче с вещество, което може да предизвика сериозен взрив.
 
Пръстовите отпечатъци от бутилките свързват случая със събраните доказателства от други палежи във Видин - на кола и на апартамент в края на миналата година.
 
Автомобилът е бил на разследващ полицай от Видин. По същото време е бил извършен палеж на апартамент, за който Гешев отказа да даде повече информация.
 
До настоящия момент разследващите органи не са разполагат с информация за мотивите на евентуалните поръчители на палежа.
 
По думите на Гешев инцидентът представлява директна атака срещу държавата. Главният прокурор Сотир Цацаров е възложил да се направи анализ и да се сформира щаб по случая.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини