България празнува деня на Освобождението

Днес - 3 март, България отбелязва националния си празник - деня на Освобождението. Преди 141 г. на този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. Русия и Турция подписват Сан-Стефанския мирен договор, който предвижда възстановяването на Княжество България.

За първи път празникът е честван на 19 февруари 1880 г. като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор", а от 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото народно събрание от 5 март 1990 г.

Начало на официалните тържества ще бъде дадено в 11 ч. в София с тържествената церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин. По време на изпълнението на националния химн ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа. Те ще бъдат произведени от 122 мм артилерийска батарея от състава на Националната гвардейска част, разположена в Княжеската градина. От 12 часа пред сградата на администрацията на президента Националната гвардейска част ще извърши смяна на почетния гвардейски караул.

Навсякъде в страната празникът ще бъде отбелязан с църковни ритуали, поднасяне на венци и цветя на паметниците от Руско-турската война, празнични шествия и концерти.

Очаква се по традиция мнозина да отбележат празника при Паметника на свободата на връх Свети Никола (Шипка). Честването ще започне в 11.00 часа със заупокойна панихида, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще произнесе слово, ще приеме строя на почетния караул и ще поднесе цветя на паметника на историческия връх. В ритуала ще участват военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Ще присъства министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Община Габрово осигурява безплатен транспорт до върха, а МВР пренасочва транзитно преминаващите от прохода "Шипка" към Прохода на републиката.

За пета поредна година Стара Загора ще отбележи 3 март с паметно шествие, което ще пренесе 300-метровото национално знаме до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", където се съхранява легендарното Самарско знаме. Шествието потегля от общината в 11.30 ч.

За първи път на националния празник община Добрич ще проведе празнично шествие, което ще тръгне в 10.00 часа от храм "Свети Георги" и ще стигне до мястото на тържествения ритуал - мемориален комплекс "Хан Аспарух". Шествието е под наслов "Първите", защото ще бъде предвождано от портретите на 11 възрожденци, участвали в борбите за новобългарска просвета, църковна независимост и национално освобождение: Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов, Иларион Макариополски, Неофит Бозвели, Екзарх Антим І, Г. С. Раковски, Васил Левски, Любен Каравелов, Христо Ботев. Ще бъдат почетени и хора, свързали живота си с историята на Добрич и Добруджа – Иван Кършовски, Анастасия Димитрова, Иван хаджи Вълков, Кръстю Мирски, Стефан Караджа и Стефан Баев.

В Морската градина на Варна в 12.30 ч. започва 56-тата лекоатлетическа щафетна обиколна по инициатива на Радио, Радио Варна.

В Бургас между 11 и 13.30 часа на площад "Тройката" няколко обособени тематични къта ще представят "Пътя на свободата". Там всеки ще може да се снима с Райна Княгиня и да развее знамето с надпис "Свобода или смърт", да застане до подполковник Калитин и да прегърне Самарското знаме. Пред умалено копие на паметник "Шипка" желаещите ще могат да се здрависат с руски опълченец и да вдигнат националния ни флаг. Всеки, който се разходи по Пътя на Свободата, ще получи копие на някое от българските знамена - Самарското, "Свобода или смърт" или националния флаг. На площада пред общината ще бъде изиграно празнично хоро.

Софийската филхармония ще бъде домакин на повече от 15 хорови, духови, фолклорни, джазови, вокални, инструментални състави, детски и младежки, ученически и студентски формации. От 10 до 22 ч. в Концертен комплекс "България" българските музиканти ще представят музика от всички жанрове.

Общинските музеи, галерии и зоологическата градина в София ще работят безплатно. Безплатен ще е входът за Регионалния исторически музей - София, Националния военноисторически музей, Софийската градска художествена галерия и парк-музей "Врана". Гостите на музея за история на София ще могат да разгледат безплатно постоянната и временната експозиция в сградата на пл. "Бански" 1, както и археологическото ниво под базиликата "Света София".В Плевен безплатно ще се влиза в Панорама "Плевенска епопея 1877 г." и другите музейни обекти на Регионалния военноисторически музей. Дни на отворените врати е обявил и Музеят в добричкия градски парк "Свети Георги".

В 18.30 часа на пл. "Народно събрание" в София ще се състои тържествената заря-проверка. В нея ще
участват Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище и знаменен взвод със знамената-светини – Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23- ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-ти пехотен Търновски полк. Командващ зарята е бригаден генерал
Валентин Кръстев – началник на щаба на Съвместното командване на силите. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. По-късно вечерта държавният глава ще е домакин на прием в чест на празника.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ке
    Кенанския Маймун
    5 -2
    10:10, 3 мар 2019
    А защо на зарята в София го няма знамето на най-светия полк
    Хасковския 10 Пехотен Родопски Полк - полка който първи влиза в Одрин ....
    • Ке
      Кенанския Маймун
      3 -3
      10:19, 3 мар 2019
      Щурмът на укрепленията се води от 10 Родопски (Хасковски)
      и 23 Шипченски полк на Осма тунджанска дивизия. Част от бодливата тел е пометена от артилерията, друга част е срязана от българските сапьори, а където е останала българите я покриват с шинелите си. Напредването на пехотата се подпомага от конната батарея на майор Друмев, която се втурва в действие под дулата на турските оръдия, засипва с шрапнел турските окопи и една твърдина.
      Въпреки че попада под пушечен и оръдеен огън от страна на турците 10 Родопски (Хасковски) полк
      нахлува във форта Айджиолу и към 1:45 часа на 26 март издига над него фенер – сигнал за българската артилерия да спре огъня – фортът е превзет
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      5 -3
      10:43, 3 мар 2019
      На 19 февруари 1879 година, на веселието по случай откриването на Учредителното събрание,руският княз Дондуков-Корсаков запитал нашия екзарх Антим I:

      - Е, Ваше блаженство, как мислите - България вече свободна ли е?
      Дядо Антим отговорил :

      - Ваше сиятелство, вие ни освободихте от турците, но си мисля: а кой ще ни освободи от вас?
    • Ке
      Кенанския ветеринар
      1 -1
      11:59, 3 мар 2019
      Объркал си филма, пич! Днес е 3 март и по това време преди 141 години е имало само българско опълчение.
  • 2
    Аш
    Ашколсун на поразия
    6 -5
    11:14, 3 мар 2019
    Мани таа Русия,болни мозъци сте
  • 3
    Бе
    Бензиновоз
    1 -2
    12:11, 3 мар 2019
    Суджук Паша Ефенди поздрави ли ни за празника ?
  • 4
    Уч
    Ученик от Математическата
    3 -1
    12:48, 3 мар 2019
    Наистина ли има толкова много болни мозъци в Хасково който не знаят нищо за Батак, за клането в Стара Загора и въобще дерибействата в цялата страна в този период от историята ни когато потъваме за 500 години в Османската Империя в Мраколес на Мордор ? Наистина ли не знаят че нашите вечни врагове точно както и в наше време, англичаните са били съюзник на Османската империя и са им продавали оръжие и са прехвърляли османски войски с цел да потушават освободителната война !? Вярно е че геополитическият интерес тогава е въвлякал Русия във войната,но този интерес съвпада с интереса на нас Българският народ , да ни има като свободна държава. И що за промит мозък трябва да си да се обърнеш срещу освободители си ? Тези които говорят лошо срещу Русия според мен не са българи. Дори не са и турци. Това са евреи и ц*****.
  • 5
    То
    Тодор
    4 0
    12:52, 3 мар 2019
    Защо не кажат че англосаксите винаги са поддържали турската окупация на балканските страни , за да няма влияние русия . И че чърчил е предлагал по времето на всв турция да окупира българия , за да не влезе у нас червената армия . Сега америка и нато разглеждат българия единствено като фронтова територия , от където да атакуват русия.а омразния жид солом паси предложи да разположим ядрени ракети пак срещу русия.русия ни освободи от турско робство . Май ще ни освободи и от американско робство , което се оказа много по-тежко от турското робство , довело до загуба на 20-25 % от населението на българия за 30 години . Такива загуби българия не е претърпявала нито по време на турското робство , нито по време на войните в които е участвувала . Американското робство води до депопулация , деиндустриализация , разрушаване на образование и култура , процъфтяване на ц***** и джендър идеология !! Преди започването на руско-турската война, турската армия е била въоражена с модерно стрелково оръжие от англия а с артелирийско въоражение – от германия. Днес същите ......... Твърдят че са ни приятели – авантюристи, където намират изгода величаят всичко живо докато плячкосват!
  • 6
    Кр
    Кремена
    2 -1
    13:03, 3 мар 2019
    Братята руснаци проляха кръвта си за свободна България, докато англосаксонската измет, съставена от дегенерати подкрепяше зверствата на османлиите над православните християни. Всички тези свидетелства се намират на страниците на енциклопедия брританика в раздела "Българите, кои са те?"
  • 7
    Какво представлява Англия за Нас българите?! Това е една гнусна държава, която от средновековието се е борила с нокти и зъби да я Няма България, после според английския лорд Дезриели сме били някакви ц*****, които не са се борели за свобода, а бандитствали само и оправдава Справедливите Баташки кланета. Англия спира Русия в устрема при освобождаването на България, после пак тая Англия участва в Берлинския конгрес, когато орязват България. Англия се бие срещу България при Дойран. Англия бомбандира Цивилна София. Англия след ВСВ иска да Няма България или поне границата да минава през Пловдив.
    За тази Англия ли разправяте, че ни била Главен "Съюзник" в НАТО? Ако е така, ще е то НАТО тогава?

Още новини

Последни новини