Ракова диагностика: тези пет метода спасяват животи

Рак на гърдата, рак на кожата, на простатата, на шийката на матката или на дебелото черво: тези пет ракови заболявания могат да бъдат диагностицирани в начален стадий. А това спасява животи!

Ранното диагностициране на раково заболяване е изключително важно. При него се откриват дори и най-малките промени в тъканите - в момент, в който те все още не причиняват болки или други оплаквания. В повечето случаи на този етап пациентите изобщо не подозират за опасността.

В началния стадий малките и локални туморни образувания в повечето случаи могат да бъдат излекувани успешно. При някои видове ракови заболявания - като рак на дебелото черво, на кожата или на шийката на матката - диагнозата може да бъде поставена още преди туморът да се превърне в злокачествен. На този етап раковите образувания могат да бъдат отстранени оперативно.

Тук Ви представяме петте превантивни прегледа срещу ракови заболявания, препоръчвани от лекарите.

Колоноскопия: рак на дебелото черво

Няма нужда да се страхувате от колоноскопията. Това е напълно безболезнено изследване. При него могат да бъдат отстранени доброкачествени полипи, които могат да бъдат предвестник за рак на дебелото черво. Днес прочистването на червата, което се прави преди колоноскопията, е значително по-приятно, отколкото преди. Докато в миналото се е налагало пациентът да изпие 4 литра течност с Глауберова сол, то днес 2 литра са достатъчни, а разтворът вече не е с неприятен вкус. При един от съвременните методи дори е нужно да се изпият само две дози по 150 милилитра пречистваща течност, а останалото количество може да бъде прието под формата на вода или чай. По време на колоноскопията пациентът е под наркоза и не усеща нищо.

Ракът на дебелото черво е особено коварно заболяване, тъй като в начален стадий болестта протича без никакви оплаквания. Ако заболяването не бъде открито навреме, то води до смърт. Скринингът намалява с 80 процента риска от фатален край.

Скрининг: рак на кожата

Скринингът представлява цялостен оглед на кожата. Изследват се и тези части, до които рядко прониква слънчева светлина, например кожата зад ушите или около половите органи. Дерматологът за секунди разпознава типа кожа и знае на какво трябва да обърне специално внимание. Наличието на бенки или родилни петна означава и повишен риск от развитие на рак на кожата. От рак на кожата са застрашени и хората с бяла кожа и много лунички. При навременно диагностициране шансовете за излекуване надхвърлят дори 90 процента. 

Мамография: рак на гърдата

Мамографията е най-често използваният днес метод за ранно откриване на изменения на тъканите в женските гърди. При него могат да се открият дори бучки или мънички възли, които не могат да бъдат усетени с опипване. При изследването гърдата се притиска между две пропускащи лъчите плексигласови плоскости - за получаването на добри и надеждни снимки на тъканта.

В средата на февруари 2019 беше съобщено, че учени от Хайделберг, Германия, са разработили нов метод за ранно откриване на рак на гърдата - чрез кръвна проба. Той използва тъй наречените биомаркери. Експертите определят новия метод с кръвен тест като "ключово постижение в ранното диагностициране на рака на гърдата". При проведените тестове с 500 пациентки със заболяването, кръвните проби са показали 75% успеваемост в откриването на болестта.

Прегледи срещу рак на простатата

Ракът на простатата е най-често срещаното злокачествено туморно заболяване при мъжете. Обикновено то се проявява след 40-годишна възраст. Затова мъжете на средна възраст трябва непременно да се преглеждат. Понеже в ранната си фаза ракът на простатата не е свързан с някакви по-сериозни оплаквания, често той бива откриван прекалено късно. При прегледа лекарят опипва с пръсти простатата през ануса. Здравата простата е еластична. Ако тя се усеща като твърд възел, това може да е знак за заболяване. Тогава задължително простатата се изследва и с ултразвук.

Чрез специален тест, наречен простатно-специфичен антиген (ПСА), се установява съдържанието в кръвта на вид протеин, който се образува в простатата. Завишените стойности на този протеин са знак за тревога.

Намазка: рак на шийката на матката

Много жени в активна полова възраст се зарязават поне веднъж в живота с човешкия папиломен вирус HPV (Human Papilomavirus). HPV инфекцията най-често е преходна, протича без оплаквания и не води до злокачествени усложнения. Но понякога вирусът може да предизвика и рак. Превенцията включва вземането на проби от шийката на матката, които се изследват лабораторно. Така могат да бъдат открити изменения в клетките, което увеличава шанса за ранно диагностициране на рак на шийката на матката.

Лош резултат от изследването обаче не означава автоматично раково заболяване. Дори и да бъде установен рак в начален стадий, заболялата тъкан може да бъде отстранена изцяло. За намаляването на риска от заразяване с HPV се препоръчва имунизация при момичетата и младите жени.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини