Манафорт лъгал ФБР при разследването на Мълър за руската намеса

Бившият шеф на изборния щаб на американския президент Доналд Тръмп Пол Манафорт е дал лъжливи показания. Това оповести федерален съдия на заседание вчера, предаде "Дойче веле". 

Следващото заседание ще се проведе на 13 март и тогава съдията ще се произнесе относно лъжливите показания. 

Заключенията обаче показват, че Манафорт е застрашен от по-сурова присъда. Той сключи споразумение за съдействие на властите, което редуцира присъдата му. 

След последните разкрития на екипа на спецпрокурора Робърт Мълър обаче, Манафорт вече няма да може да се ползва от него. 

Възможно е и да прекара остатъка от живота си зад решетките. 

Адвокатите му са отхвърлили обвиненията. 

Специалният прокурор Робърт Мълър, който разследва руската намеса в американските политически процеси, е представил пред съда 188 страници доказателства за лъжливите показания на Манфорт.

Значителна част от текста в документите е зачертана и не се чете, но фамилията на Константин Килимник, който е бил партньор на Манафорт през 2016, не е заличена.

Срещу Манафорт е повдигнато обвинение в сговор срещу САЩ. През септември 2018 г. той сключи сделка с Мълър и се съгласи да съдейства на разследването. Той се призна за виновен в сговор срещу САЩ и възпрепятстване на правосъдието.

Срещу него се води и друго дело в щата Вирджиния, което е свързано с работата му за проруския експрезидент на Украйна Виктор Янукович. Манафорт е обвинен, че е укривал доходи и информация за офшорните си сметки. През август съдът го призна за виновен по 8 от 18 обвинения. 

Той е поредният приближен на Тръмп подал оставка или съден след гръмналия скандал около "руската афера". 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини