Напрежение във Войводиново, ромите се връщат и плашат с бунт

 
Напрежение във Войводиново, роми се връщат в селото, близо 40 роми и представители от правозащитна организация няколко часа обикалят около незаконните ромски къщи, съобщава БТВ.
 
Към обяд, местното население излиза на спонтанен протест и около 50 души се опитват да пробият полицейската блокада, но са спрени. Силно възмущение предизвиква жена с фотоапарат, която придружава ромите и говори на английски.
 
Ромите ще нощуват в къщите си, а тези с бутнатите незаконни къщи твърдят, че им е обещано да им се осигурят фургони, ако се върнат. Заканват с война и масови протести, ако бъдат изгонени отново от имотите си.
 
Правозащитници обяснили на ромите, че докато съдът не се произнесе за законността на къщите им, могат да останат в тях. Жителите на селото са категорични, че "няма да позволим циганите да останат", съобщава 24 часа. "Процесът по разрастване на незаконните постройки в селото е от около 30 години", коментира на 10 чнуари кметът Димитър Тосев. По думите му след инцидента с командоса вече са премахнати 5 незаконни постройки, а днес предстои да бъдат съборени още 8.
 
Вкрая на януари жители на село Войводиново отново излязоха на протест и поискаха всички незаконни къщи в селото да бъдат премахнати.
 
На 7 януари 2019 г. командос бе пребит от двама роми на пътя в село Войводиново. Предполага се, че двамата побойници са били подпомогнати от група от близката циганска махала.
 
Командосът им направил забележка за това, че създават опасност на пътя и в отговор те го нападнали в гръб и с ритници в главата го довели в безпомощно състояние.
 
Припомняме, след случая с Войводиново, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че ще твори концепция за промени в политиката за интеграция на ромите. Тя включва стратегии, свързани с образованието, контрол на раждаемостта, както и трудовата повинност.
 
Каракачанов категорично отрече концепция за интеграция на ромите, която предизвика противоречиви реакции в парламента, да е свързана с предстоящите избори.
 
Според него проблемът с ромите и гетата става все по-сериозен и скоро ще ескалира, а нетърпимостта в обществото не престава да расте.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    За
    Зарзаватчията
    5 0
    13:11, 10 фев 2019
    Много ми е чудно защо полицаите носят пистолети изглежда само за авторитет Бият ги късат им пагоните и дрехите а те не смеят да се защитят Смешна работа по точно българска и още по точно циганска
  • 2
    Ба
    баба Илийца
    4 0
    13:15, 10 фев 2019
    Гледам телевизия --Франция Турция пък и другаде при размирици полицаите употребяват газ водни струи палки и т н При нас няма такива средства седят полицаите бият ги --реакция няма щото ние сме най демократичната държава в света и сме за пример
  • 3
    На
    Наблюдател
    2 0
    14:38, 10 фев 2019
    Защото после ще ги съдят тези момчета с презумпцията, че са превишили правата си! Законът трябва да е строг - при обида на полицай или военен, при посягане на полицай или военен - да не се церемонят, защото всяко посегателство върху тях е посегателство върху държавата, а щом някой посяга на държавата, се поставя извън закона.
Последни новини