Децата при баба, а родителите в чужбина. Кой плаща детските?

Този въпрос бе изяснен вчера от Европейския съд в Люксембург, който обяви, че тези плащания не могат да зависят от това дали родителят на детето има работа или не. Съдиите аргументираха решението си с Директивата за координиране на системите за социална сигурност в ЕС.

В конкретния случай ставаше дума за жалба на румънски гражданин в Ирландия, чиито две деца живеят в Румъния. След като стоял без работа в продължение на година, му били спрени детските надбавки. Преди това мъжът работил общо 6 години в Ирландия. Той оспорил решението на ирландските власти пред Върховния съд на страната, а той от своя страна се обърнал с искане за тълкувателно решение към Европейския съд в Люксембург.

290 милиона евро годишно

В Германия изплащането на детски надбавки за живеещи в чужбина деца също е много оспорвана тема. През последните години постоянно нарастват изплащаните за тази цел суми. Една от причините за това е засилената миграция към Германия от други страни-членки на ЕС.

От 2010 насам общо милион и половина европейски граждани са се заселили в Германия. Най-често това са хора от източноевропейските страни-членки, като Румъния и България, което се дължи и на това, че преди пет години за тях отпаднаха ограниченията за достъп до германския трудов пазар.

През 2018 Германия е превела в чужбина 290 милиона евро детски надбавки. Това обаче съставлява само 1 процент от общо 37-те милиарда евро, които Германия отделя годишно за детски надбавки. В същото време само два процента от децата, чиито родители имат право на детски надбавки, не живеят в Германия.

"Това не са деца втора класа"

Неотдавна Австрия реши да ореже тези плащания като ги индексира съобразно стандарта на живот в страната, в която живее детето. Но с това си навлече гнева на ЕК, която преди две седмици заплаши Виена с наказателна процедура за неспазване на европейските договори. Австрийското правителство се надява по този начин да пести по около 100 милиона евро годишно.

ЕК смята индексацията за посегателство срещу принципа за равнопоставеност. "В Европейския съюз няма деца втора класа", предупреди по този повод еврокомисарката по проблемите на заетостта, социалните въпроси и трудовата мобилност Мариане Тисен. Ако в срок от два месеца Австрия не се съобрази с мнението на Комисията, този спор също може да стигне до Люксембург. 

С днешното си решение Европейският съд постанови еднозначно, че - според европейското право - и за членове на семейството, живеещи в друга страна от общността, се изплащат надбавки или други помощи в техния пълен размер.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини