Европарламентът призна Гуайдо за президент на Венецуела

Европейският парламент прокара резолюция, с която призовава страните членки да признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела, съобщават от законодателния орган.

Парламентът призна Гуайдо като легитимен временно изпълняващ длъжността президент на латиноамериканската държава в съответствие с конституцията.

Депутатите призовават шефа за външната политика Федерика Могерини и страните членки да признаят Гуайдо за президент до провеждането на нови свободни и прозрачни президентски избори с цел възстановяване на демокрацията.

Резолюцията беше приета от 439 депутати срещу 104, 88 законодатели се въздържаха.

Евродепутатите повториха пълната си подкрепа за венецуелския парламент като единствения легитимен демократичен орган в страната, чиято власт трябва да бъде възстановена и уважавана, включително и правата и безопасността на депутатите да се гарантират.

Европейският парламент допълва, че след признаването на Гуайдо, ЕС и страните членки също трябва да признаят представителите, назначени от легитимните власти.

Депутатите осъждат репресиите и насилието, довели до смъртни случаи и ранени. ЕП настоява властите във Венецуела да прекратят всички нарушения на правата на човека, да подведат под отговорност виновните и да се гарантират основните свободи и човешки права.

Законодателният орган подкрепя призива на генералния секретар на ООН за независимо и пълно разследване на убийствата. Евродепутатите зоват и за незабавно освобождаване на задържаните журналисти.

До момента САЩ, Бразилия, Канада, Аржентина, Чили, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Панама, Парагвай, Перу, Грузия, Албания и други страни признаха Гуайдо за президент.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини