Борисов: Еврото поставя банките ни под контрол

Правителството е "за" приемането на еврото, защото така поставят банките под контрол, за да не правят глупости.
 
Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на 13-та годишна среща между бизнеса и правителството под темата: Пътят на България към Еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът. 
"Ние от 1 година се занимаваме с изтребители, а не се занимаваме с доходи", недоволства Борисов.
 
Темата за еврото според Борисов е много важна. Премиерът се противопостави на критиците на присъединяването на еврозната, които заявяват, че щели да се вдигнат цените. Ако искаме да стигнем другите държави, трябва да приличаме на тях, а те са с евро, обясни премиерът.
 
"Кои се плашат от въвеждане на еврото и защо?" Според Борисов те се плашат, защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките могат да си позволят волности."Защо ни е страх от дисциплината на еврото, защото то е много важно за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка или група акционери доведат до фалит банката, не данъкоплатецът да плаща, а те да понесат своята отговорност", посочи той.
 
Сред предимствата на еврото са по-ниските лихви, стабилната банкова система, но най-важното е дисциплинирането на банковия сектор, отсече Борисов.Ако приемем еврото, няма как да се случи фалитът на КТБ от времето на БСП", е изводът, който прави Борисов.
 
Бъдещето на Европа е вторият важен въпрос, ако приемем еврото, според приемиера. Никой не иска Европа на две скорости, но трябва да се гарантира, че повече сценарият с Гърция няма да се повтори, увери премиерът. Освен това еврото ще доведе до дисциплинираност, сигурност и прозрачност срещу лоши кредити и пране на пари, сигурен е Борисов.
 
Да се говори срещу бюрокрацията в Брюксел е неприемливо. Как можеш да координираш 28 държави всеки със своите интереси и проблеми, аз не си го представям, недоумява Борисов.
 
България се движи добре по пътя за интеграция към еврото, с което премиерът Бойко Борисов благодари на финансовия министър Владислав Горанов и на всички европейски партньори на България.
 
Световната банка дори взела решение аутосорсингът да бъде в София, похвали се премиерът.
 
Огромни пари се изливат в еврофондовете и от ЕС искат да знаят как се харчат, обясни още Борисов и се похвали, че по време на управлението на ГЕРБ еврофондовете не са спирани. Той допълни, че България като малка икономика не може да си позволи да не бъде дисциплинирана.
"Единици сме държавите, които покриваме Маастрихските критерии", горд е премиерът."На думи са много силни приказките, дори непремерени на много от нашите колеги, но когато става въпрос за пари, всички ги обичат. Даже, ако може да са и повече", изтъкна премиерът.
 
Борисов добави, че по време на изборите ще си проличи отношението на хората и това, което предлага всяка една партия. Премиерът се похвали и с направеното от правителството през миналата година.
 
Данъчните приходи са с 50% повече и това означава много по-добра работа на приходните агенции. През 2019 г. външният дълг ще бъде 18,4% и ще се наредим към държавите с най-нисък дълг в Европа, а средната работна заплата е нараснала с над 40%.
 
БВП е нараснал с 39%, рекордните са приходите от туризма, а за първи път износът на България за Германия е по-голям от вноса, похвали се Борисов.
В ИТ сектора също сме много добри, отчете премиерът и допълни, че след месец - месец и половина ще се видят резултатите в работата на правителството.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ма
  Мария Божикова
  1 -1
  15:45, 29 яну 2019
  Тоя изобщо не го чета Той все много знае много прави а сме най зле в Европата

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
19 фев 2020
Последни новини