Извънредни проверки на язовирните стени и съоръженията в цялата страна

ДАМТН стартира извънредни проверки на язовирните стени и съоръженията към тях на територията на цялата страната

По разпореждане на министъра на икономиката Емил Караниколов,  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) засилва екипите, осъществяващи контрол на язовирните стени и съоръженията към тях, като в следващите дни ще провежда извънредни инспекции на проблемните водоеми. Мерките се налагат превантивно предвид очакваните обилни валежи от дъжд и сняг в някои региони на страната, които са предпоставка за рязко покачване на водните обеми.

Активиран е и оперативен щаб, който работи в централата на агенцията до нормализиране на ситуацията. Инспекторите са в постоянен контакт с представителите на местната власт и собствениците на язовири, като са уведомени и всички областни управители за повишаване на вниманието към водоемите на тяхна територия.

ДАМТН апелира собствениците на язовири да следят с повишено внимание състоянието на управляваните от тях водоеми и при необходимост своевременно да сигнализират както агенцията, така и другите компетентни органи. 

По-рано днес на организирано от МВР съвещание във връзка с прогнозите за обилни валежи от сняг и дъжд бе отчетено, че язовирите в Южна България се следят с внимание и няма притеснения за нивата. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини