Елена Поптодорова: Има връзка между затворническия сюжет с Банев и придобиването на изтребител

Информацията, че Николай Банев е комуникирал тайно от ареста с руски лобисти, с които заедно са планирали създаването на Евразийска народна партия в България, е затворнически скеч. Това заяви в предаването „Тази сутрин” Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциация на Атлантическия договор на НАТО и бивш посланик на България в САЩ. Дипломатът посочи още, че има пряка връзка между затворническия сюжет с Николай Банев и придобиването на изтребител.

„Очевидно е възможно, но не и с Николай Банев. Аз се трогнах, когато прочетох, че това е било с цел да се контрира Атлантическия клуб и едва ли не да бъде заличен, а на негово място да изгрее тази Евроазийска партия. Зам.-главният прокурор Гешев посочи, че тези разговори са водени не с официални руски лица, а с лобисти. Аз не мога да си представя, че се тръгва към създаването на такава партия. Това е малко като затворнически скеч, но може би ще има развитие”, каза бившият посланик.

Поптодорова призова зам.главния прокурор Иван Гешев да коментира информацията, че използвайки българската територия, руски военни агенти са доставили комуникационни системи в Черна гора, във връзка с неуспешния преврат срещу президента там. „Това е потвърдена информация, а  има едно дискретно мълчание. За мен това е по-важно, отколкото телефонът на Николай Банев в плодовия сок”, допълни Поптодорова.

Елена Поптодорова заяви, че правилният избор на изтребител ще промени политическата картина в Югоизточна Европа.

„Изведнъж това се промени, F-16 бяха готови, но ги взеха румънците. Макар и втора ръка – бяха добри машини. В един момент се пусна тезата за нова машина и изкара „Грипен” напред. Сега процедурата е тотално объркана. Четирима министри ще водят преговори със САЩ, а те срещу кого ще седнат? Това е с цел да се намери бързо и оперативно решение”, допълни вицепрезидент на Асоциация на Атлантическия договор на НАТО.

Бившият посланик на България в САЩ заяви, че през годините експерти и политици два пъти са предпочели F-16.

Според бившия посланик, Кремъл няма да останат доволни от избора ни на изтребител. „Ако България стане толкова съвместима със съюзниците си в НАТО, това ще развие нова военнапромишленост. Ние ставаме част от един НАТО-вски военно-промишлен комплекс. Това ще промени технологичната и военнополитическата ситуация, а това Кремъл не го иска”, посочи Поптодорова.

Източник: bTV

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бо
    Борис Павлов
    7 0
    14:18, 10 яну 2019
    Тая много просветена за изтребителите като че ли е била пилот на изтребители Тази кокона влезе в парламента от листата на БСПи дълги години защигаваше лявата идея Като Бесепар отиде в САЩ посланик асега лае срещу всичко ляво --- храни куче да те лае е казал народа Съвременен Киряк Стефчов иоли Иванчо Хаджипенчович
  • 2
    Гр
    градски
    3 0
    17:56, 10 яну 2019
    Тая крадла ни посрами пред цяла европа за два парфюма.Сега ще се окаже че Путин и ги е сложил в чантата.И тя стана еврейско-краварска подлога.
Последни новини