Нови мерки срещу фалшивите лекарства. Преглед на печата

В равносметката за отиващата си година вестниците в четвъртък отделят място на защитата на потребителите.

„През 2018 г. от пазара в България са изтеглени над 1000 тона некачествени горива и са наложени санкции са зад 1 млн. лева. Това показва отчетът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, съобщава Би Ти Ви. Експертите са взели 1550 проби от горивата от над една трета от бензиностанциите в страната, като са установили отклонения в 4. 4% от тях. При бензина най-честият проблем е, че не изгаря напълно, което води до смог и затруднява работата на двигателя, а при дизела – че пламва под 40 градуса, което е опасно през лятото. Пред телевизията механикът Димитър Димитров от Съюза на българските автомобилисти (СБА) каза, че около 15% от клиентите му имат съмнения, че са заредили с некачествено гориво. Той съветва и водачите да имат добавки за почистване на горивните филтри и за разграждане на водата в горивото, ако има такава. " – в. „Дневник“.

„Нови мерки срещу търговията с фалшиви лекарства в аптеките. От догодина влиза в сила нова евродиректива, която ще гарантира, че всеки медикамент, който стига до пациентите, е истински, предаде NOVA. Съвсем скоро всяко лекарство, което купуваме с рецепта, ще бъде проверявано преди да бъде продадено. Медикаментите ще имат уникален номер, който ще показва дали са фалшиви. За целта обаче е нужно аптеката да разполага с компютър, интернет и четец, който да сканира баркода. Между 1 и 4% от лекарствата в Европа са фалшиви. Измами се правят най-често със съдържанието на медикаментите. Често се подправя и информацията, която дават опаковката и листовката. Евродирективата ще се опита да спре именно тези злоупотреби. Т. нар. верификация на лекарствени продукти ще е задължителна за всички страни-членки на Европейския съюз. Новите правила няма да се отразят на цените. Разходи обаче ще има за аптеките, които ще трябва да инвестират в четци за сканиране на баркодовете. Собственичка на аптека изчислява, че за внедряването на системата ще са нужни минимум 500 лева. Някои фармацевти дори предупреждават за фалит на аптеки. Промяната няма да важи за лекарствата, които се отпускат без рецепта. Новите правила ще важат за аптеките от 10 февруари 2019 г. " – в. „24 часа“.

Всекидневниците цитират и речта на Мустафа Карадайъ от възпоменателния митинг при Тюркян чешма.

Лидерът на ДПС се оплаква в реч, произнесена ту на турски, ту на български, че понасял всеки ден кризата на толерантността. „Днес сме по-единни, по-сплотени и много повече от миналата година“, заявява председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на възпоменателния митинг пред паметника на „Тюркян Чешма“, с който бе отдадена почит на жертвите на Възродителния процес през 1984 г. в кирковското село Могиляне, цитиран от пресслужбата на ДПС. Той призова всеки един да направи своя личен избор и да участва на предстоящите избори през 2019 г. „Местните са далеч, но преди това са изборите за Европейски парламент. Те са много важни за ДПС, за България, за Европейския съюз. Ако в Европа се отчита криза на толерантността, то тук ние я понасяме всеки ден. В управлението има националисти, които Европа нарича фашисти. Патриотите сме ние! Ние имаме отговорност към Родината си и сме длъжни да направим своя избор“, заявява още Карадайъ, цитиран на сайта на Движението. От трибуната на митинга народният представител от турския меджлис Юксел Йозкан изказал „благодарности към почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и заяви, че ДПС е в основата на борбата за правата и свободите в България“. Искам да благодаря на всички създатели на Движението за права и свободи, като най-първо искам да благодаря на Ахмед Доган. Искам да благодаря на всички структури на ДПС и Младежко ДПС, че се борят за мира на всички граждани на България, казал той. Йозкан е избран за депутат от листата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия в населения компактно с български изселници град Бурса. " – в. „Сега“.

„Според председателя на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ в България има криза на толерантността, която част от населението понася ежедневно. Причината за това, че в управлението на държавата участват " националисти, които Европа нарича фашисти“. Това се разбира от изказването на Карадайъ пред членове на партията и нейни поддръжници, събрали се пред паметника „Тюркян Чешма“, за да отдадат почит на жертвите от т. нар „възродителен процес“ през 1984 г. в кирковското село Могиляне, предадено от пресслужбата на партията. Ако в Европа днес се отчита криза на толерантността, то тук ние я понасяме всеки ден. В управлението има националисти, които Европа нарича фашисти, казва лидерът на ДПС. Той се е обърнал към поддръжниците на партията с думите „патриоти сме ние“ и че всеки има отговорност за „родината“ и призовава „всеки един да направи своя личен избор и да участва на предстоящите избори през 2019 г, защото в „демокрацията изборът се прави чрез избори“. Според Карадайъ почетния лидер на ДПС Ахмед Доган има заслуга за установяването на демокрацията в България, защото е ръководил „една нелегална организация“, „която бе разкрита, хората бяха по затворите, но и от там се организираха мирните протести, които докараха демокрацията в Родината ни. Тези протести нас ни обединиха в ДПС“… " – в. „Дневник“.

Вестниците отделят място и на добрите дела, в духа на рождественските празници.

„От 21 декември в „Пирогов“ са спасени 119 човешки живота, обяви директорът на болницата От 21 декември до днес в спешната болница „Пирогов“ са прегледани 3150 човека, от които 420 са приети за лечение. Спасените животи са 119, а приетите в токсикологията са 45. Това съобщи пред журналисти днес директорът на болницата Асен Балтов, цитиран от „Фокус“. Пет деца между 13 и 16 години пък са приети в токсикологията след алкохолно натравяне. През 2018 г. болницата е имала 260 хиляди пациенти, 48 хиляди от тях са останали за лечение. Около 12 200 здравно неосигурени пациенти са преминали през „Пирогов“, отчете още Балтов. По думите му тази година болницата приключва финансовата година без увеличение на задълженията, като има дори положителни показатели за 400 хил. лева. Трудовите възнаграждения на персонала се увеличават, като брутната заплата на един лекар е около 2500 лв. , а на специалисти по здравни грижи – около 1600 лв. Санитарите получават по около 800 лв. Нова спешна педиатрия от 2019 г. От следващата година в „Пирогов“ ще бъде открито спешно педиатрично отделение. Причината е, че често в късните часове в болницата идват деца, които не се нуждаят от хирургическа намеса, а от преглед от педиатър. Освен това в болницата ще има и спешно очно отделение, като през 2019 г. Асен Балтов очаква да започне и ремонта на клиниката по изгаряния. Той ще струва около 4 млн. лева. В средата на годината ще ббъде открита и клиниката по лицево-челюстна хирургия. " – в. „Дневник“.

„Операция „Плюшено мече“ зарадва над 200 деца за Коледа Над 200 деца от няколко социални дома в Старозагорска област получиха подаръци за Коледа, осигурени от инициативата „Плюшено мече“. Това обяви Радина Георгиева регионален координатор на кампанията в ефира на Радио Стара Загора. Благотворителната инициатива, която се провежда за 11-та поредна година, е стартирала още в началото на октомври, а събирането на даренията за децата е продължило почти до средата на месец декември. „Много съм щастлива, че срещнахме отзивчивост“, казва Георгиева. Даренията било толкова много, че проблем пред организаторите на кампанията се оказало намирането на пункт, където да бъдат събрани и съхранени подаръците. За Коледа децата от осемте социални институции в региона са получи най-различни подаръци и изненади като книги, глобуси, пъзели, и др. Паралелно с кампанията „Плюшено мече“ за Коледа тече и тази за набирането на хранителни продукти и техника за хора в неравностойно положение. Тя щяла да продължи до края на месец януари от Новата година. " – в. „Стандарт“.

Всекидневниците отделят място и на темата за Македония.

„Премиерът на Република Македония Зоран Заев няма да се кандидатира на предстоящите догодина президентски избори, съобщи държавната агенция МИА, позовавайки се на правителствени източници. Според източниците, Заев предпочитал заедно с президентските да се организират и парламентарни избори, но по въпроса трябва да се произнесат и коалиционните партньори, а някои от тях не подкрепят тази идея. Заев възнамерява след празниците и след приключването на промените в конституцията да се посвети на избора на кандидат за президент… " – в. „Труд“.

„Мандатът на сегашния държавен глава Георге Иванов приключва през май 2019 г. По-голямата част от анкетираните македонски граждани виждат премиера Зоран Заев на президентския пост, сочи проучване на общественото мнение, проведено от телевизия Телма и Македонския център за международно сътрудничество /МЦМС/, съобщи МИА. Заев също така е с най-висок рейтинг като евентуален общ кандидат на македонците и албанците. За него биха гласували най-голям брой от македонците и албанците, отбелязва МИА. Същевременно сайтът Бизнес вести предаде, че според най-новата анкета на телевизия Телма, свързана с президентските избори, които се очакват тази пролет, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски има най-голямо доверие сред македонците. Мицкоски получава доверието на 11, 9 процента от македонците, а премиерът Зоран Заев – 10, 2 процента. Според първата анкета на въпроса, ако утре има президентски избори за кой кандидат бихте дали своя глас, 12, 4 на сто от анкетираните са избрали Заев, а 8, 2 процента лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и министъра на външните работи Никола Димитров. За Стево Пендаровски биха гласували 6, 8 процента от анкетираните. " – в. „24 часа“.

„Най-голяма подкрепа за членството в ЕС има в Албания и Македония Проучване на Европейската комисия, проведено в страни – кандидати за членство в Европейския съюз, сочи, че най-голяма подкрепа за членството в Съюза има в Албания, следвана от Македония, Черна гора и Сърбия. Такава е тенденцията и при отговорите на въпроса – ще повиши ли благосъстояние на страната като цяло членството в общността? На въпрос за доверието в правителствата обаче преобладават отрицателните отговори, като в Сърбия подкрепата е малко по-голяма в сравнение с останалите страни, сочат данните от анкетата. " – в. „24 часа“.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини