Хапчета, които промениха живота завинаги

Нов анализ на 10 години от регистрациите във FDA (американската арминистрация по храните и лекарствата) показва, че от 2007 до 2016 г. почти 750 хранителни добавки са били замърсени с тайни дози напълно нерегулирани лекарства, включително лекарства, които се отпускат по лекарско предписание, забранени и неодобрени химикали и дизайнерски стероиди.

Повече от 20% от тези продукти съдържат повече от една неразрешена лекарствена съставка, а много от тях съдържат коктейл от нелегални химикали - в два случая - до шест неизброени съставки, според доклада, публикуван през октомври 2018 год..

Употребата на добавки е свързана с около 23 000 посещения в спешна помощ и 2000 хоспитализации в САЩ всяка година. Въпреки това от 746 продукта, идентифицирани като "погрешни" от администрацията, само 360 (48%) впоследствие са изтеглени, повече от половината от фалшивите добавки остават в продажба.

Това е индустрия от 35 милиарда долара, насочена към около половината американски възрастни, и е възможно тези данни да са само върхът на айсберга.

Хората са платили висока цена, за да се стигне до регулация на лекарствата. Този мъчителен опит не идва веднага, в началото винаги са добрите намерения и мечтата за живот без болка или страдания. Ето някои от случаите:

Ще пораснеш... с Алцхаймер

През 1958 година във Великобритания имало програма за изостанали в растежа деца. Те приемали растежен хормон от хипофизата на починали хора. През 2000 година осем от тях едновременно починали от болест на Кройцфелд-Якоб, прионна болест известна като "луда крава". Докато изследвали това неврофизиолози открили в нервните тъкани на 6 от 8-те души не само приони, но и плаки бета-амилоид. Най-големите запаси от патогенния белтък се съдържали в самата хипофиза. Така екипът под ръководството на Себастиян Бренднер разкрива потенциален начин за разпространение на Алцхаймер.

Болестта е бич за застаряващото население на развитите страни. Сега се оказва, че е възможно микроскопичните молекули на амилоидните протеини да се предават от човек на човек и в резултат на операция в болница,  преливане на кръв или стоматологични процедури като лечение на кореновите канали на зъбите. А преди десетилетия злощастните деца, които не растяли колкото връстниците си, получили хапчета с двата тайни "подаръка" - прионна болест и Алцхаймер. 

Тоталното обезболяване

В фармакологичните лаборатории „Sandoz“, Швейцария разработвали аналгетик, който да стимулира метаболизма и дихателната система. Така през 1938 година младият химик Алберт Хофман получава диетиламид на лизергиновата киселина и става "бащата на LSD". Не било обезболяващо, а направо чудо -  нямало токсичен ефект върху организма  и с него не можело да се „предозира“,  и което е по-важното,  отвело "бащата" на чудно пътуване.

LSD бързо навлиза в психиатричните клиники като обещаващо вещество за експерименти свързани с поведението на хора. Изпробван върху много доброволци и недоброволци, LSD е смятан за субстанция с голям потенциал, която може да ускори разбирането за редица психични проблеми, като шизофренията, както и лечението на психически разстройства и стресови състояния, на алкохолизъм и други пристрастявания.

Но не се случило това.

Експериментите, част от които правителствени, били често брутални - с душевноболни, военни, проститутки, студенти и други хора. Поне в случая с Кен Киси, един от бедните студенти доброволци, от тези експерименти, човечеството получило нещо страхотно - "Полет над кукувиче гнездо".  После притежанието, производството и търговията с LSD стават забранени и се преследват от закона. Вече официално в списъка на дрогата, несбъднатият аналгетик става психаделично вдъхновение на големи личности от музикалната индустрия и голям проблем за техните близки. И голям пример за производителите на синтетична дрога.

Скандалът Контерган

На пазара през 1957 г. в Западна Германия под търговското наименование Контерган (Contergan) излиза лекарството Талидомид на германската фармацевтична компания Chemie Grünenthal. Първоначално предписан като седативен или хипнотичен, талидомидът също се твърдяло, че лекува "тревожност, безсъние, гастрит и напрежение". След това се използвал срещу гадене и за облекчаване на сутрешната болест при бременни жени. Малко след като лекарството е пуснато в продажба в Западна Германия, между 5000 и 7000 бебета се раждат с фикомелия - малформация на крайниците. Само 40% от тези деца оцелели.

В световен мащаб са докладвани около 10 000 случая на кърмачета с фомомелия, дължащи се на талидомид; само 50% от които оцелели. Бебетата, подложени на талидомид, докато са в утробата, се раждали или с неразвити крайници или съвсем без. Другите ефекти на лекарството включват деформирани очи и сърца, деформирани храносмилателни и уринарни пътища, слепота и глухота. Отрицателните ефекти на талидомид доведоха до разработването на по-структурирани лекарствени разпоредби и контрол върху употребата и разработването на лекарства.

Талидомид, продаван под името "Имуноприн" днес се използва главно като лекарство при някои видове рак (множествен миелом) и усложнения на маларията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
18 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
18 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
18 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
18 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
18 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
18 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
18 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
18 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
18 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
18 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
18 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
18 окт 2019
Последни новини