Хапчета, които промениха живота завинаги

Нов анализ на 10 години от регистрациите във FDA (американската арминистрация по храните и лекарствата) показва, че от 2007 до 2016 г. почти 750 хранителни добавки са били замърсени с тайни дози напълно нерегулирани лекарства, включително лекарства, които се отпускат по лекарско предписание, забранени и неодобрени химикали и дизайнерски стероиди.

Повече от 20% от тези продукти съдържат повече от една неразрешена лекарствена съставка, а много от тях съдържат коктейл от нелегални химикали - в два случая - до шест неизброени съставки, според доклада, публикуван през октомври 2018 год..

Употребата на добавки е свързана с около 23 000 посещения в спешна помощ и 2000 хоспитализации в САЩ всяка година. Въпреки това от 746 продукта, идентифицирани като "погрешни" от администрацията, само 360 (48%) впоследствие са изтеглени, повече от половината от фалшивите добавки остават в продажба.

Това е индустрия от 35 милиарда долара, насочена към около половината американски възрастни, и е възможно тези данни да са само върхът на айсберга.

Хората са платили висока цена, за да се стигне до регулация на лекарствата. Този мъчителен опит не идва веднага, в началото винаги са добрите намерения и мечтата за живот без болка или страдания. Ето някои от случаите:

Ще пораснеш... с Алцхаймер

През 1958 година във Великобритания имало програма за изостанали в растежа деца. Те приемали растежен хормон от хипофизата на починали хора. През 2000 година осем от тях едновременно починали от болест на Кройцфелд-Якоб, прионна болест известна като "луда крава". Докато изследвали това неврофизиолози открили в нервните тъкани на 6 от 8-те души не само приони, но и плаки бета-амилоид. Най-големите запаси от патогенния белтък се съдържали в самата хипофиза. Така екипът под ръководството на Себастиян Бренднер разкрива потенциален начин за разпространение на Алцхаймер.

Болестта е бич за застаряващото население на развитите страни. Сега се оказва, че е възможно микроскопичните молекули на амилоидните протеини да се предават от човек на човек и в резултат на операция в болница,  преливане на кръв или стоматологични процедури като лечение на кореновите канали на зъбите. А преди десетилетия злощастните деца, които не растяли колкото връстниците си, получили хапчета с двата тайни "подаръка" - прионна болест и Алцхаймер. 

Тоталното обезболяване

В фармакологичните лаборатории „Sandoz“, Швейцария разработвали аналгетик, който да стимулира метаболизма и дихателната система. Така през 1938 година младият химик Алберт Хофман получава диетиламид на лизергиновата киселина и става "бащата на LSD". Не било обезболяващо, а направо чудо -  нямало токсичен ефект върху организма  и с него не можело да се „предозира“,  и което е по-важното,  отвело "бащата" на чудно пътуване.

LSD бързо навлиза в психиатричните клиники като обещаващо вещество за експерименти свързани с поведението на хора. Изпробван върху много доброволци и недоброволци, LSD е смятан за субстанция с голям потенциал, която може да ускори разбирането за редица психични проблеми, като шизофренията, както и лечението на психически разстройства и стресови състояния, на алкохолизъм и други пристрастявания.

Но не се случило това.

Експериментите, част от които правителствени, били често брутални - с душевноболни, военни, проститутки, студенти и други хора. Поне в случая с Кен Киси, един от бедните студенти доброволци, от тези експерименти, човечеството получило нещо страхотно - "Полет над кукувиче гнездо".  После притежанието, производството и търговията с LSD стават забранени и се преследват от закона. Вече официално в списъка на дрогата, несбъднатият аналгетик става психаделично вдъхновение на големи личности от музикалната индустрия и голям проблем за техните близки. И голям пример за производителите на синтетична дрога.

Скандалът Контерган

На пазара през 1957 г. в Западна Германия под търговското наименование Контерган (Contergan) излиза лекарството Талидомид на германската фармацевтична компания Chemie Grünenthal. Първоначално предписан като седативен или хипнотичен, талидомидът също се твърдяло, че лекува "тревожност, безсъние, гастрит и напрежение". След това се използвал срещу гадене и за облекчаване на сутрешната болест при бременни жени. Малко след като лекарството е пуснато в продажба в Западна Германия, между 5000 и 7000 бебета се раждат с фикомелия - малформация на крайниците. Само 40% от тези деца оцелели.

В световен мащаб са докладвани около 10 000 случая на кърмачета с фомомелия, дължащи се на талидомид; само 50% от които оцелели. Бебетата, подложени на талидомид, докато са в утробата, се раждали или с неразвити крайници или съвсем без. Другите ефекти на лекарството включват деформирани очи и сърца, деформирани храносмилателни и уринарни пътища, слепота и глухота. Отрицателните ефекти на талидомид доведоха до разработването на по-структурирани лекарствени разпоредби и контрол върху употребата и разработването на лекарства.

Талидомид, продаван под името "Имуноприн" днес се използва главно като лекарство при някои видове рак (множествен миелом) и усложнения на маларията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020
Последни новини