Хапчета, които промениха живота завинаги

Нов анализ на 10 години от регистрациите във FDA (американската арминистрация по храните и лекарствата) показва, че от 2007 до 2016 г. почти 750 хранителни добавки са били замърсени с тайни дози напълно нерегулирани лекарства, включително лекарства, които се отпускат по лекарско предписание, забранени и неодобрени химикали и дизайнерски стероиди.

Повече от 20% от тези продукти съдържат повече от една неразрешена лекарствена съставка, а много от тях съдържат коктейл от нелегални химикали - в два случая - до шест неизброени съставки, според доклада, публикуван през октомври 2018 год..

Употребата на добавки е свързана с около 23 000 посещения в спешна помощ и 2000 хоспитализации в САЩ всяка година. Въпреки това от 746 продукта, идентифицирани като "погрешни" от администрацията, само 360 (48%) впоследствие са изтеглени, повече от половината от фалшивите добавки остават в продажба.

Това е индустрия от 35 милиарда долара, насочена към около половината американски възрастни, и е възможно тези данни да са само върхът на айсберга.

Хората са платили висока цена, за да се стигне до регулация на лекарствата. Този мъчителен опит не идва веднага, в началото винаги са добрите намерения и мечтата за живот без болка или страдания. Ето някои от случаите:

Ще пораснеш... с Алцхаймер

През 1958 година във Великобритания имало програма за изостанали в растежа деца. Те приемали растежен хормон от хипофизата на починали хора. През 2000 година осем от тях едновременно починали от болест на Кройцфелд-Якоб, прионна болест известна като "луда крава". Докато изследвали това неврофизиолози открили в нервните тъкани на 6 от 8-те души не само приони, но и плаки бета-амилоид. Най-големите запаси от патогенния белтък се съдържали в самата хипофиза. Така екипът под ръководството на Себастиян Бренднер разкрива потенциален начин за разпространение на Алцхаймер.

Болестта е бич за застаряващото население на развитите страни. Сега се оказва, че е възможно микроскопичните молекули на амилоидните протеини да се предават от човек на човек и в резултат на операция в болница,  преливане на кръв или стоматологични процедури като лечение на кореновите канали на зъбите. А преди десетилетия злощастните деца, които не растяли колкото връстниците си, получили хапчета с двата тайни "подаръка" - прионна болест и Алцхаймер. 

Тоталното обезболяване

В фармакологичните лаборатории „Sandoz“, Швейцария разработвали аналгетик, който да стимулира метаболизма и дихателната система. Така през 1938 година младият химик Алберт Хофман получава диетиламид на лизергиновата киселина и става "бащата на LSD". Не било обезболяващо, а направо чудо -  нямало токсичен ефект върху организма  и с него не можело да се „предозира“,  и което е по-важното,  отвело "бащата" на чудно пътуване.

LSD бързо навлиза в психиатричните клиники като обещаващо вещество за експерименти свързани с поведението на хора. Изпробван върху много доброволци и недоброволци, LSD е смятан за субстанция с голям потенциал, която може да ускори разбирането за редица психични проблеми, като шизофренията, както и лечението на психически разстройства и стресови състояния, на алкохолизъм и други пристрастявания.

Но не се случило това.

Експериментите, част от които правителствени, били често брутални - с душевноболни, военни, проститутки, студенти и други хора. Поне в случая с Кен Киси, един от бедните студенти доброволци, от тези експерименти, човечеството получило нещо страхотно - "Полет над кукувиче гнездо".  После притежанието, производството и търговията с LSD стават забранени и се преследват от закона. Вече официално в списъка на дрогата, несбъднатият аналгетик става психаделично вдъхновение на големи личности от музикалната индустрия и голям проблем за техните близки. И голям пример за производителите на синтетична дрога.

Скандалът Контерган

На пазара през 1957 г. в Западна Германия под търговското наименование Контерган (Contergan) излиза лекарството Талидомид на германската фармацевтична компания Chemie Grünenthal. Първоначално предписан като седативен или хипнотичен, талидомидът също се твърдяло, че лекува "тревожност, безсъние, гастрит и напрежение". След това се използвал срещу гадене и за облекчаване на сутрешната болест при бременни жени. Малко след като лекарството е пуснато в продажба в Западна Германия, между 5000 и 7000 бебета се раждат с фикомелия - малформация на крайниците. Само 40% от тези деца оцелели.

В световен мащаб са докладвани около 10 000 случая на кърмачета с фомомелия, дължащи се на талидомид; само 50% от които оцелели. Бебетата, подложени на талидомид, докато са в утробата, се раждали или с неразвити крайници или съвсем без. Другите ефекти на лекарството включват деформирани очи и сърца, деформирани храносмилателни и уринарни пътища, слепота и глухота. Отрицателните ефекти на талидомид доведоха до разработването на по-структурирани лекарствени разпоредби и контрол върху употребата и разработването на лекарства.

Талидомид, продаван под името "Имуноприн" днес се използва главно като лекарство при някои видове рак (множествен миелом) и усложнения на маларията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще ви предложи възможности за постигане на цел, към която отдавна се стремите. Съсредоточете се в работата си, това ще ви спести неприятности. Усилията, които положите ще бъдат оценени, евентуалното ви бездействие също. Среща с партньори в бизнеса ще създаде условия за удачно влагане на пари, и което е по-важно, бързото им нарастване.
16 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се запознаете отблизо с идеите на човек от вашите среди и заедно ще планирате общи действия. Други ще ги занимават лични, духовни или интимни преживявания. По-важното е, че ще има какво да ви зарадва. Денят е подходящ да подобрите отношенията си с някой, изразявал съмненията си във вас.
16 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Многообещаващо начало на новата седмица. Имате реални шансове да постигнете онова, към което се стремите, затова действайте решително и ще успеете. Онези от вас, които все още не са открили любовта, днес ще постигнат много в тази посока. Спокойни и уверени сте и това е най-важната предпоставка за успеха ви.
16 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Благодарение на усърдието ви ще добиете повече яснота по интересуващ ви въпрос и това ще ускори действията ви, но вече освободени от съмнения и вредни мисли. Първите резултати ще повишат увереността в собствените ви сили, друго не би могло и да е, а разбирането, което срещате ще ви мотивира да продължавате.
16 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отнасяйте се с повече търпение към обкръжението си и не давайте израз на обземащо ви раздразнение. Ще за твърдите постиженията си в областта, в която съсредоточавате най-много усилия. Не пренебрегвайте чувствата на онези, които ви обичат, покажете им уважението си и направете живота на всички ви по-добър. приемете подаръците, каквито и да са те.
16 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
16 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В живота си вие навлизате в нов етап. Имате добри шансове за професионален напредък, опитайте се да използвате удачно покровителството на звездите. В личен план ще е добре, ако се отървете от съмненията си по отношение на вашия интимен партньор. В противен случай рискувате да влошите отношенията си.
16 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Приемете предложението на партньорите си, това е най-доброто, което можете да направите за момента. Внимавайте, това е шанс, особено, ако сте попаднали на нещо отдавна желано. Издигане в кариерата и повишаване на възнаграждението ви. В интимен план ви предстоят приятни моменти.
16 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от високите си амбиции, е добре да разчитате предимно на собствените си сили. Така няма да търсите вина в другите, ако не успеете във всичко. В личен план ви очаква положително развитие на връзка, която до сега ви е притеснявала. Тя може да се отнася и до отношенията ви с човек, комуто за нещо сте длъжници.
16 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако се отнесете с повече внимание към мнението на другите, ще си създадете нови приятели и улесните изпълнението на задачите ви днес. Обемът информация, която поемате и натовареността ви се отразяват на емоционалното ви и физическото ви състояние, което ви прави раздразнителни и пречи на връзките ви.
16 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
16 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С интерес ще се включите в обща задача, изпълнението на която може скоро ще ви отегчи. Ще се почувствате обнадеждени от едно предложение, от вас зависи да го развиете в желаната посока. Пътуванията, на близко или далече ще са приятни и безаварийни. Изразете обичта си към някого и ще се радвате на взаимност.
16 дек 2019
Последни новини