Venturi и принцът на Монако направиха електрически всъдеход за Антарктида

В Монако, под личното ръководство на принц Алберт II, бе конструиран първият изцяло електрически всъдеход, който може да работи при температури до -50 градуса. Машината, наречена Antarctica, е постртоена от компанията Venturi Automobiles.

Идеята за всъдеход с нулеви вредни емисии дошла на принца на Монако след участието му в експедиция до Антарктида през 2009 година. Алберт се срещнал с представители на Venturi и след като им разяснил идеята била дадена зелена светлина за новата машина.

Antarctica е с тегло от 2 тона и гъсенично задвижване. Всяка една от веригите се задвижа от отделен електромотор, а сумарната мощност на системата е 80 конски сили. Пробегът с едно зареждане на батериите е 45 километра, а машината е може да превози трима души, плюс необходимото изследователско оборудване с максимална скорост 20 км/ч.

Всъдеходът Antarctica се отправи на тестови изпитания в Канада, по маршрута на рали от далечната 1934 година, което не успяло да завърши заради тежкото трасе и суровото време. След като се уверят, че екологичната машина е достатъчно надеждна, тя ще бъде изпратена в Антарктида, където Алберт II ще направи нова експедиция с нея.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини