"Бохемска рапсодия" стана най-стриймваната песен от XX век

Казвали, че никога няма да се продаде със своите 6 минути продължителност, оперни пасажи и текст за Галилей и Скарамуш. Въпреки това "Бохемска рапсодия" (Bohemian Rhapsody) на Queen стана най-стриймваната песен от XX век.

Едноименния филм, който излезе в края на тази година даде нов тласък на сингъла от 1975 г.. Сега той и видеоклипът към него имат над 1,6 млрд. слушания и гледания в стрийминг услугите в цял свят, обяви звукозаписната компания Universal Music Group в изявление. За да я определи като най-стриймваната песен от XX век, са използвани данните от глобални услуги като Spotify, Apple Music и Deezer, както и гледанията на официалното видео в YouTube.

Песента е задминала други големи хитове като Smell Like Teen Spirit на "Нирвана" и Sweet Child O'Mine на "Гънс енд роузес" и в момента е най-стриймваната класическа рок песен на всички времена.

Филмът "Бохемска рапсодия" с участието на Рами Малек в ролята на покойния фронтмен на "Куин" Фреди Меркюри, успя да представи музиката на британската рок банда пред новото поколение. Пет седмици след излизането си той се превърна и в най-доходоносния биографичен музикален филм на всички времена с приходи от глобалния боксофис от 600 млн. долара. За почти същото време на българските киноекрани е с приходи от близо 1,1 млн. лева и вече е сред водещите заглавия в българския боксофис, който се публикува от Националния филмов център.

Малек бе номиниран за "Златен глобус" миналата седмица за превъплъщението си и има голяма вероястно да получи номинация и за "Оскар", когато претендентите бъдат обявени през януари.

През 2012 г. Bohemian Rhapsody завоюва и първо място в анкетата на "Официалните британски чартове" за любим номер 1 сингъл на британците през последните 60 години. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини