Аромат, по-скъп от златото

Изображение 1 от 3

  Дори да не е най-скъпото, което можем да си купим, златото винаги е било и ще бъде своеобразна мерна единица за лукс и висока цена. Висококачествените парфюми също са един от признаците на благосъстояние. A най-скъпата ароматна съставка, която се използва в редица луксозни парфюми, е по-скъпа от златото. Ето защо.

  От началото на ХХ век до 1980 г. корените на ириса се използват почти само и единствено във френската парфюмерия. Всичко започва с Катерина Медичи, кралица на Франция от 1547 до 1559 г., която пренася със себе си от Флоренция в Париж своя флорентински талк, направен от изсушени и стрити луковици на ирис. Него тя използва, за да прави кожата на лицето си бяла.

  Очаквано, навикът на кралицата се припознава от почти всички нейни поданички, и талкът от луковици на ирис става един от най-често използваните козметични продукти в тогавашна Франция.

  И днес подземната част на ириса (която наричаме орис), се използва както в хомеопатията, така и в козметичната индустрия. А се отглежда почти изцяло в Тоскана, Италия.

  Ирисът се обира чак след като е расъл поне четири години. Затова е важно всяка година да се правят нови насаждения, за да има и всяка година готова продукция. 

  Растенията се изкореняват в периода от средата на юли до началото на септември. Премахването на луковиците от почвата е най-важният момент от целия процес. Те се отделят ръчно от вече обраните растения. Една част от тях се използва за засаждането на нова реколта.

  Но повечето корени и луковици (след като са обелени) се оставят да се изсушат на слънце. Процесът на сушене продължава няколко години - между три и пет, а най-добри резултати се получават след седмата година. Както при виното - колкото по-дълго, толкова по-добре.

  При сушенето на корените и луковиците на ириса се отделя естествен изолат, който става все повече с времето. След като необходимите години са минали, изсушените части на растението се използват за направата на етерично масло.

  И тук идва тънкият момент - от един тон орис (корени и луковици) се произвеждат едва два литра етерично масло. Това прави цената му три и половина пъти по-висока от тази на златото. Тя се определя и от трудоемкия процес и дългото време, необходимо за достигане до крайния продукт.

  И заради тези подробности много производители се отказват да отглеждат ирис. А когато предлагането е ограничено, цените скачат драстично, пише BBC.

  Етеричното масло от ирис се използва предимно в мъжките парфюми. То е по-скоро поддържаща аромата съставка, която го прави по-траен. Ароматът е флорален и мек, но когато е миксиран невинаги можем да го усетим.

  Източник: lifestyle.bg

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  18 фев 2020
  Последни новини