Аромат, по-скъп от златото

Изображение 1 от 3

    Дори да не е най-скъпото, което можем да си купим, златото винаги е било и ще бъде своеобразна мерна единица за лукс и висока цена. Висококачествените парфюми също са един от признаците на благосъстояние. A най-скъпата ароматна съставка, която се използва в редица луксозни парфюми, е по-скъпа от златото. Ето защо.

    От началото на ХХ век до 1980 г. корените на ириса се използват почти само и единствено във френската парфюмерия. Всичко започва с Катерина Медичи, кралица на Франция от 1547 до 1559 г., която пренася със себе си от Флоренция в Париж своя флорентински талк, направен от изсушени и стрити луковици на ирис. Него тя използва, за да прави кожата на лицето си бяла.

    Очаквано, навикът на кралицата се припознава от почти всички нейни поданички, и талкът от луковици на ирис става един от най-често използваните козметични продукти в тогавашна Франция.

    И днес подземната част на ириса (която наричаме орис), се използва както в хомеопатията, така и в козметичната индустрия. А се отглежда почти изцяло в Тоскана, Италия.

    Ирисът се обира чак след като е расъл поне четири години. Затова е важно всяка година да се правят нови насаждения, за да има и всяка година готова продукция. 

    Растенията се изкореняват в периода от средата на юли до началото на септември. Премахването на луковиците от почвата е най-важният момент от целия процес. Те се отделят ръчно от вече обраните растения. Една част от тях се използва за засаждането на нова реколта.

    Но повечето корени и луковици (след като са обелени) се оставят да се изсушат на слънце. Процесът на сушене продължава няколко години - между три и пет, а най-добри резултати се получават след седмата година. Както при виното - колкото по-дълго, толкова по-добре.

    При сушенето на корените и луковиците на ириса се отделя естествен изолат, който става все повече с времето. След като необходимите години са минали, изсушените части на растението се използват за направата на етерично масло.

    И тук идва тънкият момент - от един тон орис (корени и луковици) се произвеждат едва два литра етерично масло. Това прави цената му три и половина пъти по-висока от тази на златото. Тя се определя и от трудоемкия процес и дългото време, необходимо за достигане до крайния продукт.

    И заради тези подробности много производители се отказват да отглеждат ирис. А когато предлагането е ограничено, цените скачат драстично, пише BBC.

    Етеричното масло от ирис се използва предимно в мъжките парфюми. То е по-скоро поддържаща аромата съставка, която го прави по-траен. Ароматът е флорален и мек, но когато е миксиран невинаги можем да го усетим.

    Източник: lifestyle.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини