Радев и Дуда призоваха за освобождаване на украинските моряци

Президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда призоваха за сдържаност, разум, за бърза деескалация на напрежението района на Азовско море. Създалата се ситуация да се решава чрез диалог, при гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване в района, единодушни са двамата държавни глави. 

Те настояват за освобождаването на моряците и корабите от страна на руската федерация,  стана ясно на съвместната пресконференция на Радев и Дуда.

Полският президент е на посещение у нас във връзка с честването на 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Радев: За нас като съседни страни в този регион е изключително важно да не допуснем по-нататъшна ескалация.

Полша ще се включи в международните действия за подкрепа на украинската страна, стана ясно от думите на Дуда.

"Русия е агресор и за пореден път нарушава споразуменията между Русия и Украйна и това не може да се приеме от Полша", категорично допълни той.

"Тази визита увенчава честванията на стогодишнината от началото на отношенията между двете страни. Честваме и един век от възстановяването на независимостта на Полша", подчерта в хода на пресконференцията президентът Радев.

"Можем да отбележим, че сме важни партньори, съюзници и приятели в рамките на ЕС и НАТО", отбеляза държавният глава.

Нивото на стокообмен и инвестиции между двете държави е нараснало. България и Полша разширяват сътрудничеството си в науката, образованието и туризма.

Като теми в разговора между държавните глави попадат и въпроси от Европейския дневен ред. Част от тях са свързани с инициативата "Три морета". Проектите целят не само транспортно и икономическо сътрудничество, но и гарантират сигурност между държавите в региона, заяви Радев.

Кохезионната политика и общата селскостопанска политика в ЕС също са сред акцентите във визитата на полския президент Дуда у нас.

"Запазването на потенциала им е инвестиция в единството на Европа", допълни от своя страна Радев.

Всяка държава трябва да допринася за укрепването на Алианса и с политическа мъдрост, и с изграждането високотехнологични отбранителни системи.

Берлинският процес в Познан през 2019 година също е фигурирал сред обсъдените теми между двамата президенти.
България ще разчита на домакина Полша да бъде включена като пълноправен член в политиката за европейска интеграция на Западните Балкани.

В изказването си полският президент подчерта стогодишната традиция във взаимоотношенията между двете страни. Той благодари за сериозния подход от българска страна във "Виа Карпатия", за да бъде трансевропейски коридор, свързващ Полша и България, а това, по думите му, ще улесни не само транспорта, но и контактите между хората и развитието на туризма.

В перспектива той коментира възможното членство на Македония в ЕС, както и интеграцията на Босна и Херцеговина, към които България е ориентирала външната си политика.

Брекзит е лоша новина за ЕС, но ние уважаваме суверенния избор на гражданите на Великобритания, увери Румен Радев.
Там живеят, работят, учат много български граждани и е важно техните права на Острова да се запазят, коментира той.

На предстоящите избори за ЕП, според Радев, шанс трябва да имат партиите, които да гарантират устойчиво развитие по отношение на сигурност, единство и икономическите неравенства.

До национализъм и популизъм се стига заради нечутите гласове на европейските граждани, коментира още президентът.

ЕС да остане общност на свободните народи и равните страни, призова послкият президент Анджей Дуда във връзка с европейските избори.

По повод 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Полша беше валидирана илюстрована пощенска карта в присъствието на двамата президенти Румен Радев и Анджей Дуда.

Както дипломацията, така и филателията обединяват държавите, коментира зам.-министъра на транспорта Димитър Геновски. Графиката на картата е универсален символ дори когато говорим на различни езици. Изобразено е полското и българското знаме като символ на дипломатическите отношения и приятелството между държавите. Поредицата в българското маркоиздаване съдържа около 30 издания. Пощенската карта беше валидирана в Гербовата зала на президентската институция.

Тази сутрин полският президент Анджей Дуда бе тържествено посрещнат с традиционната церемония пред Паметника на незнайния воин.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини