Менда Стоянова: Ако изтегля предложението си, „Гражданска отговорност” ще скочи

Късно снощи се състоя поредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на което е била разгледана причината за протестите и исканията на протестиращите.

„За миналата година застрахователите са платили над 280 млн. лв. за болки и страдания. Досега кръгът на лицата, които получаваха обезщетения, беше сведен до майки, родители и деца на загинали. С решение на ВКС този кръг се разширява до всички възможни роднини, включително и нероднини, които докажат определена емоционална връзка. При всички случаи застраховката при различни сценарии може да стане двойно и тройно по-голяма”, коментира в „Здравей, България” Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

По нейните думи предложението й брани всички тези хора, които са на улицата, от повишаване на застраховката „Гражданска отговорност”.

„В предложението са направени няколко неща. Първо - да се изработи методика, чрез която с индикатори да се оценяват имуществените и неимуществените вреди при ПТП. И второ - да се сложи лимит на онези обезщетения за болки и страдания на разширения кръг лица”, поясни Стоянова.

Тя е на мнение, че задължително трябва да има таван на обезщетения за онзи кръг лица, който досега не е бил включен, ако не искаме цената на застраховката да скочи драстично.

„Ако аз изтегля предложението си, цената на „Гражданска отговорност” ще се увеличи. Трябва да се търси решение в рамките на това предложение. В никакъв случай институциите не трябва да имат разнопосочно виждане в тази посока”, заяви още Менда Стоянова, уточнявайки, че не става въпрос за лобиране на една или друга застрахователна компания.

„Ще поискам среща с президента и финансовия министър, защото искам Румен Радев да разбере как точно стоят нещата и да изрази информирана позиция. Ще се постарая да му обясним проблема със застраховките и се надявам да застане на наша страна”, уточни Стоянова.

"За мен е важно всички да разберат за какво става дума, защото в момента се счита, че „Гражданска отговорност” ще се повиши заради предложението на Менда Стоянова, а е точно обратното. Предложението ми би помогнало за това тя да не расте”, допълни председателят на бюджетната комисия.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини