Променят дефинициите на основни мерни единици в SI

Изображение 1 от 2

    Служители на Генералната конференция по теглилки и мерки (CGPM) обявиха, че на среща, която ще се проведе следващата седмица, ще бъдат предефинирани четири от базовите единици, използвани в метричната система. Четирите разглеждани единици са ампер, килограм, мол и келвин.

    Понастоящем килограмът е официално определен като масата на цилиндър, направен от платинено-иридиева сплав, поместен под двоен камбанен похлупак във Франция. Той се изважда от защитеното му място на всеки 40 години, за да служи за калибриране на други теглилки. Но според служители с CGPM неговите дни са преброени. Това е така, защото 60-те държави-членки ще гласуват за замяната му със система, в която килограмът ще се дефинира непряко - чрез константата на Планк.

    Инструментът, използван за осигуряване на новото базово устройство, е балансът на Kibble - много сложно оборудване, което първо измерва количеството електрически ток, необходимо за създаване на електромагнитна сила, която е равна на силата, действаща върху дадена маса. По време на втория етап влиза в игра константата на Планк. Причината за промяната е да се направи позоваване на по-стабилна основа за измерване и да се позволи разработването на по-точни измервателни устройства.

    Няколко метролози, участващи във внасянето на промените на гласуване, признаха, че повечето хора няма да разберат промените, които се случват, нито ще забележат, че е настъпила промяна.

    Метричната система е част от Международната система за мерните единици и обикновено се нарича SI. Усилията за по-голяма точност са в ход от години. Скоростта на светлината, например, бе актуализирана през 1983 г. и сега се определя като 299 792 458 метра в секунда.

    За тези, които се интересуват, CGPM ще бъде предавана на живо по интернет. Според специалистите срещата отбелязва края на измерванията в SI въз основа на обекти. Предишни срещи доведоха до актуализиране на останалите три базисни единици в системата - секунда, метър и кандела. Ако мерките получат одобрение, промените ще влязат в сила през май на следващата година.

    Повече информация на www.bipm.org/en/cgpm-2018/
     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини